În contextul incertitudinilor cauzate de invazia Rusiei în Ucraina, BNR poate lua până la 4,5 miliarde de euro de la BCE până în ianuarie 2023. BCE a extins până în 2023 liniile repo care au fost oferite băncilor centrale non-euro încă din 2020

Autor: Claudia Medrega 21.03.2022

BNR ar putea să se împrumute de la Banca Centrală Europeană (BCE) până în 15 ianuarie 2023, în caz de necesitate, pentru a preveni o eventuală apariţie a unui necesar de lichiditate în euro din cauza unor disfuncţionalităţi ale pieţei, în contextul mediului extrem de incert cauzat de invazia Rusiei în Ucraina şi al riscului unei contagiuni regionale. Facilitatea urma să expire la finalul lunii martie 2022.

În cazul tuturor prelungirilor de până acum, suma limită pe care BNR o putea accesa de la BCE a rămas nemodificată, la 4,5 mld. euro.

BNR a negociat în premieră această linie repo cu BCE în martie-aprilie 2020, când situaţia era mai tensionată în contextul apariţiei pandemiei de COVID-19. Iniţial, s-a convenit ca linia repo de la BCE să rămână în vigoare până la data de 31 decembrie 2020.

Ulterior, aranjamentul financiar a fost prelungit până la sfârşitul lunii iunie 2021, apoi până în martie 2022, iar acum BCE a decis o nouă prelungire, până în 15 martie 2023.

În baza liniei repo, BCE furnizează lichiditate în euro unei bănci centrale străine în schimbul unor garanţii adecvate, de înaltă calitate, denominate în euro. O astfel de finanţare poate să atenueze şi eventualele îngrijorări privind gradul de adecvare a rezervelor valutare. La 28 februarie 2022, rezervele valutare la BNR erau de 41,9 mld. euro.

Până acum BNR nu a apelat la această finanţare de la BCE, care este responsabilă de politica monetară a zonei euro.