Randamentele obligaţiunilor ruseşti încep să crească în urma reluării tranzacţionării după o pauză de aproape o lună. Acţiunile rămân în continuare suspendate de la tranzacţionare pe Bursa din Moscova

Autor: Eduard Ivanovici 21.03.2022

Câteva active ruseşti s-au reîntors luni, 21 martie, la tranzacţionare după o pauză de aproximativ o lună, bondurile guvernamentale OFZ redevenind accesibile investitorilor timp de câteva ore pe bursa de valori din Moscova, potrivit CNBC.

Banca Centrală a Rusiei a anunţat vineri că tranzacţionarea obligaţiunilor federale va fi reluată, la Moscova, într-un format discret pe bază de licitaţie între orele 10:00 şi 11:00 în dimineaţa zilei de luni, şi în formatul obişnuit între orele 13:00 şi 17:00. Tranzacţionarea respectivelor instrumente a fost oprită timp de peste trei săptămâni.

Randamentul titlurilor de trezorerie OFZ cu maturitate la 10 ani, denominate în ruble, a crescut la 19,7% în pre-market, un maxim istoric, însă au scăzut la circa 13% la scurt timp după startul tranzacţionării propriu-zise.

Instituţia centrală a menţinut dobânda de referinţă la 20% săptămâna trecută, după ce a dublat rata spre sfârşitul lunii februarie, ca urmare a atacului lansat de armata rusă asupra Ucrainei. Vineri, banca a declarat că va începe să achiziţioneze bonduri OFZ odată cu reluarea de luni a tranzacţionării pe bursa moscovită, într-un efort de reducere a volatilităţii din pieţele ruseşti.

Într-o declaraţie separată, banca a declarat că „achiziţiile vor fi realizate în timpul necesar ajustării de preţ a instrumentelor financiare la noile condiţii”.

Bursa din Moscova a fost închisă pe data de 25 februarie, după ce acţiunile s-au prăbuşit din cauza invaziei ruseşti în Ucraina şi sancţiunilor impuse în acest sens de statele vestice. Banca centrală încă nu a confirmat momentul în care valorile mobiliare vor reîncepe să fie tranzacţionate, însă a anunţat că, în următoarele două săptămâni, vor fi permise mai multe operaţiuni în interiorul pieţei.

Astăzi, la 16:40, un dolar american era echivalentul a 104 ruble ruseşti.