Topul celor mai mari 500 de exportatori locali în 2021: Cine sunt companiile care ţin în spate 73% din exporturile României. Ce impact poate avea conflictul ruso-ucrainean?

Autori: Cristina Roşca , Dana Ciriperu 22.03.2022

România a trimis anul trecut peste graniţă produse în valoare de aproape 75 mld. euro, cu 20,1% mai mult decât în 2020 Atât valoarea exporturilor, cât şi clasamentul celor mai mari exportatori vor fi influenţate în acest an de mai mulţi factori, cel mai important fiind războiul de la graniţa României

 

Doar 25.770 de companii din eco­nomie au exportat anul tre­cut bunuri şi servicii din Ro­mânia către diverse ţări din lume, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică. Asta în­seam­nă că doar una din 30 de firme ro­mâ­neşti este prezentă cu produsele sale peste ho­tarele pieţei-mamă, conform calculelor ZF.

Mai mult, exportul este concentrat la vârf, ceea ce înseamnă că economia locală se bazează puternic pe un număr redus de companii.

România a trimis anul trecut peste gra­niţă produse în valoare de aproape 75 mld. euro, cu 20,1% mai mult decât în 2020. Cei mai mari 500 de expor­ta­tori din economia ro­mâ­neas­­că ţin în spa­te circa 73% din tota­lul su­mei, potrivit da­te­lor INS. Mai mult, pri­mele 100 de com­panii din top con­tri­buie cu aproa­pe 50% la cele 75 mld. euro, iar primele zece au 17,2%.

Această dependenţă de un număr mic de jucători este cu atât mai importantă şi mai periculoasă cu cât războiul ruso-ucrainean de la graniţa României poate să influenţeze busi­nessul şi activitatea unor companii, fie di­rect, fie indirect. Astfel, atât va­loarea ex­por­turilor, cât şi clasamentul celor mai mari ex­por­tatori pot fi influenţate pe de-o parte de re­stricţiile impuse de Occi­dent Rusiei, iar pe de altă parte de stoparea (cel puţin tem­po­ra­ră) a multor sectoare de business în Ucraina.

Vedeţi topul celor mai mari 500 de exportatori locali în 2021 exclusiv pe www.zfcorporate.ro.