SIF Banat-Crişana, două variante de alocare a profitului de anul trecut: 30,4 mil. lei dividende şi 356 mil. lei la alte rezerve sau 387 mil. lei la rezerve

Autor: Roxana Rosu 22.03.2022

SIF Banat-Crişana propune acţionarilor două variante de distribuire a profitului net din 2021, în sumă de 387 milioane lei, una incluzând şi plata unor dividende în sumă totală de 30,4 milioane lei, iar a doua folosirea fondurilor pentru derularea unui program de răscumpărare a acţiunilor.

Propunerile vor fi discutate în adunarea generală convocată pe 28 aprilie.

Prima variantă vizează distribuirea unui dividend brut de 0,06 lei/acţiune, în sumă totală de 30,4 milioane lei, restul de 356 milioane lei fiind alocate pentru alte rezerve.  Termen pentru plata dividentelor ar fi 28 iulie 2022.

La preţurile de tranzaţionare e luni de la BVB, randamentul divididendului este de 2,5%.

A doua variantă propusă de Consiliul de Administraţie vizează repartizarea profitului de 387 milioane lei la Alte rezerve, ca surse proprii de finanţare, în vederea derulării unui nou program de răscumpărare a cel mult 15,3 milioane acţiuni proprii, în scopul reducerii capitalului social.

La fundamentarea acestei propuneri, Consiliul de administraţie a luat în considerare contextul macroeconomic actual, caracterizat de persistenta incertitudinii si volatilitatii preturilor activelor la nivel global si local, gradul de lichiditate a profitului net din 2021 şi poziţia relativă a societăţii în cadrul ciclului investiţional.

În opinia conducerii SIF1, contextul macro creează şi oportunitati investiţionale pentru anul 2022. ”In acest sens, suplimentar fata de eforturile investitionale derulate, orientarea strategica a reprezentat-o si consolidarea unei rezerve de lichiditate suficiente pentru fructificarea eventualelor oportunitati investitionale”, se arată în convocatorul AGA.

În plus, proiectele investiţionale noi ale societăţii sunt în etape incipiente, iar procesul de dezinvestitii/restructurare a portofoliului nu este finalizat, fiind dependent atât de contextul economic actual, cât şi de lichiditatea redusă a participaţiilor non-core listate la BVB.

SIF Banat-Crişana a raportat un profit net de 387 de milioane de lei anul trecut, în creştere cu 320% prin comparaţie cu 2020. Profitul net constituie efectul combinat al rezultatului din evaluarea la valoarea justă a participaţiilor reflectate prin profit sau pierdere şi al veniturilor din dividende încasate de societatea de investiţii.

Pe parcursul anului 2021, SIF Banat-Crişana a realizat venituri din dividende de 130,4 mil lei, cu 52% peste nivelul celor realizate în perioada corespunzătoare a anului 2020, generate în principal atât de reluări de dividende distribuite de către societăţile bancare, cât şi de dividendele colectate de la o serie de participaţii majoritare (SIF Imobiliare, Azuga Turism, Vrancart), se arată în raport.