Sky News: Un militar rus care şi-a predat tancul va fi recompensat cu 10.000 de dolari

Ziarul Financiar 22.03.2022

Un militar rus care şi-a predat tancul forţelor din Ucraina va primi o recompensă de 10.000 de dolari, anunţă surse ucrainene, preluate de Sky News.

Informaţia a fost oferită de un consilier de la Ministerul de Interne din Ucraina. Victor Andrusiv a publicat şi o imagine cu un soldat rus despre care susţine că şi-a predat tancul forţelor ucrainene.

Consilierul a spus că militarul va primi o recompensă de 10.000 de dolari.

Într-o postare intitulată „Ruşii se predau!", el a explicat că a vrut să facă publică înregistrarea video a incidentului, dar „forţele speciale mi-au cerut să nu o fac".

El a mai spus că în urmă cu câteva zile, forţele ucrainene au primit un apel de la un bărbat pe care l-au numit „Misha", acesta fiind un termen folosit de ucraineni pentru soldaţii ruşi.

Andrusiv a sugerat că bărbatul a folosit unul dintre telefoanele cu numere ucrainene şi că rusul a fost învăţat cum să se predea.

Consilierul a mai declarat că agenţii de informaţii ucraineni au stabilit că oferta era autentică.

„A tras în sus. Din dronă s-au asigurat că era el şi că nu era o ambuscadă. După aceea, forţele speciale l-au reţinut. S-a dovedit că era singurul rămas din echipajul tancului, ceilalţi au fugit acasă. El nu vedea rostul războiului. Nu s-a putut întoarce acasă, deoarece comandantul a spus că trage... Mişa a spus că nu prea mai existau alimente, că managementul militar este haotic, practic absent. Demoralizarea este colosală", a relatat consilierul ucrainean.

„Până la sfârşitul războiului, va trăi în condiţii confortabile, cu televizor, telefon, bucătărie şi duş", a precizat consilierul ucrainean despre soldatul care s-ar fi predat.

Versiunea prezentată de consilierul ucrainean nu a putut fi verificată din surse independente şi, probabil, informaţia va fi folosită intens de propaganda ucraineană.