Business internaţional. Alibaba extinde la 25 mld. de dolari programul de răscumpărare de acţiuni după un declin de 52%în ultimul an

Autor: Eduard Ivanovici 23.03.2022

Acţiunile gigantului chinez din e-commerce, Alibaba, s-au apreciat cu peste 10% marţi, după ce compania a anunţat că îşi va extinde programul de răscumpărare de acţiuni de la 15 miliarde de dolari la un nivel record de 25 mld. dolari, potrivit Nikkei Asia.

Săptămâna trecută, acţiunile Alibaba – listate la Hong Kong şi New York –  au atins un minim istoric pe fondul perspectivelor slabe ale companiilor tech din China, într-un moment în care gigantul cu sediul în Hangzhou se confruntă cu o încetinire a veniturilor şi o serie de represalii din partea organelor de reglementare din Beijing.

În urma anunţului, acţiunile Alibaba au crescut cu 11,2% la Hong Kong în şedinţa de marţi, 22 martie, la circa 14 dolari (110 HKD). 

Cu o săptămână în urmă, preţul per unitate atingea 9,1 dolari americani (71,25 HKD). În ultimele 12 luni, acţiunile Alibaba s-au depreciat cu 52%, conform datelor Investing.com. Planul de răscumpărare se va încheia în martie 2024, reiese dintr-un raport publicat la bursa de valori din Hong Kong.

De asemenea, Alibaba a răscumpărat recent 56,2 milioane de acţiuni listate la New York, evaluate la 9,2 miliarde de dolari pe 18 martie.

„Noul program de răscumpărare subliniază încrederea noastră pe termen lung în Alibaba, un potenţial de creştere sustenabilă şi de creare a valorii”, spune Toby Xu, director financiar adjunct al Alibaba. Alibaba şi alte companii tech din Republica Populară Chineză au suferit declinuri considerabile în ultimele săptămâni din cauza temerilor provocate de războiul ruso-ucrainean şi imprevizibilul regim de reglementare de la Beijing.