UNSAR: Companiile de asigurări plătesc în fiecare zi despăgubiri de aproape 3,5 mil. euro. Asigurările continuă să funcţioneze normal

Autor: Mircea Nica 23.03.2022

Companiile de asigurări plătesc în fiecare zi despăgubiri de circa 3,5 mil. euro pentru riscurile prevăzute în poliţe, în conformitate cu cadrul legal din România şi din Uniunea Europeană, au transmis reprezentanţii Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare Reasigurare (UNSAR). „Recent, declanşarea conflictului din Ucraina, care a provocat o criză umanitară de proporţii, a adăugat noi temeri în ceea ce priveşte siguranţa şi protecţia fiecăruia dintre noi.

Din acest motiv, este important ca oamenii să aibă toate informaţiile necesare privind poliţele de asigurare, fie că vorbim de cele de viaţă, de sănătate, locuinţe sau de alte tipuri de asigurări care ne protejează financiar atunci când se produc riscurile pentru care ne-am asigurat. În general, riscul de război este neacoperit de majoritatea poliţelor de asigurare, aşa cum se întâmplă şi cu pierderile provocate de terorism sau lovituri de stat militare, tulburări sociale şi alte asemenea fenomene. Acest lucru se întâmplă în întreaga lume, nu doar în România.

Desigur, există şi excepţii, în funcţie de fiecare companies au de tipul de asigurare respectiv“, au explicat reprezentanţii UNSAR. Explicaţia este că nimeni nu poate previziona pagubele, amploarea, durata sau urmările economice ale unui război, motiv pentru care, ca principiu, companiile de reasigurări nu includ războiul printre acoperiri. „Chiar dacă ar putea fi cuantificat, preţul pentru care ar fi preluat de asigurători ar fi unul extrem de ridicat, ceea ce ar risca să facă asigurarea prohibitivă. În plus, să nu uităm nici că pe timp de război, în principiu, se aplică legea marţială, ceea ce schimbă cadrul obişnuit social, medical şi patrimonial“, au mai adaugăt reprezentanţii UNSAR.