Wood & Company pregăteşte listarea Premier Energy la Bursa de la Bucureşti

Autor: Tibi Oprea 23.03.2022

Premier Energy PLC, furnizor şi distribuitor de gaze naturale controlat de fondul ceh de investiţii Emma Capital, se pregăteşte de listarea la Bursa de Valori Bucureşti printr-o vânzare de acţiuni, iar în acest sens Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a delegat competenţa de aprobare a prospectului către supraveghetorul cipriot, unde societatea este înregistrată.

Potrivit informaţiilor ZF, brokerul care intermediază listarea companiei ar fi Wood & Company Financial Services.

“Aprobarea solicitării Cyprus Securities and Exchange Commission de a accepta delegarea competenţei de a aproba prospectul de vânzare de acţiuni emise de Premier Energy PLC, în vederea admiterii la tranzacţionare pe piaţa reglementată administrată de Bursa de Valori Bucureşti S.A.”, se arată în raportul ASF din 23 martie 2022.

Listarea Premier Energy PLC ar urma să aibă loc la BVB pe modelul Purcari (WINE), în contextul în care şi producătorul de vinuri este o societate constituită şi organizată în conformitate cu legislaţia Ciprului şi cu sediul în Cipru.

Premier Energy PLC, societate care desfăşoară doar activităţi de tip holding, deţine în mod direct şi indirect participaţii în diferite companii din România şi Republica Moldova. În România, Premier Energy deţine companiile Premier Energy SRL, Ligatne Gas SRL, B.E.R.G. Sistem Gaz SA şi Premier Energy Trading SRL.

Recent, Premier Energy SRL a cumpărat 51% din acţiunile Alive Capital, furnizor de energie electrică şi de servicii pentru actorii din piaţa de energie electrică, cu obligaţiuni de 10 mil. lei listate la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul ALV23. De asemenea, Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care Premier Energy PLC vrea să preia Ecoenergia SRL, producător e energie electrică din sursă eoliană.

Premier Energy – care a activat, de altfel, ca distribuitor şi furnizor de electricitate în Republica Moldova – face în prezent tranziţia către energie regenerabilă, targetul setat fiind de 300-500 MW în următorii ani atât la nivel României, cât şi în regiune, a spus Iuliana Pănescu, head of treasury în cadrul Premier Energy, la ZF Power Summit 2022.

Premier Energy a terminat anul trecut cu un business de 697 de milioane de lei şi cu pierderi de 35 mil. lei, potrivit datelor pe 2020 de la Ministerul Finanţelor.

Pe plan local, Premier Energy gestionează o reţea de 2.500 de kilometri de conducte de gaze, în ultimii ani având un ritm de creştere de circa 200 de kilometri pe an. Compania este deţinută de fondul de investiţii Emma Capital. Emma Capital a fost fondat în 2012 de omul de afaceri ceh Jiri Smejc, care deţine în prezent cea mai mare parte a grupului. Smejc a fost partener de business al miliardarului ceh Petr Kellner, care şi-a pierdut viaţa anul acesta într-un accident de elicopter.