Bugetul BRD a fost revizuit, în urma noului context geopolitic după invadarea Ucrainei de către Rusia. BRD a bugetat o încetinire a avansului creditării, la 0,7% în 2022, de la circa 11% în 2021. Venitul băncii poate creşte cu peste 5%, după majorarea dobânzilor

Autor: Claudia Medrega 24.03.2022

♦ Conflictul dintre Rusia şi Ucraina afectează economia mondială prin trei canale principale: sancţiuni financiare, preţurile mari ale materiilor prime şi perturbarea lanţului de aprovizionare ♦ Inflaţia globală va creşte semnificativ, în România fiind estimată la două cifre în 2022 ♦ Deteriorarea încrederii apasă asupra investiţiilor şi cererii consumatorilor ♦ Cererea de credite va fi mai mică ♦ Media ROBOR la 3 luni va fi de 4%, dublă faţă de 2021 ♦ Cursul leu/euro va fi relativ stabil, potrivit BRD.

BRD SocGen, a treia cea mai mare bancă de pe piaţa ro­mâ­nească după active, a re­vizuit în luna martie proiec­ţi­ile finan­ciare incluse în buge­tul pen­tru 2022 şi indicatorii-cheie luând în con­si­derare noul context macro­eco­nomic şi geo­politic, după ce Rusia a invadat Ucraina.

„În acest moment, consecinţele eco­nomice indirecte pe termen lung induse de conflictul dintre Rusia şi Ucraina rămân ex­trem de incerte. Cu toate acestea, ele ac­cen­tuează tendinţele preexistente pri­vind in­flaţia şi ratele dobânzilor. Proiecţiile pre­zentate au ca scop să ofere o primă esti­mare generală a impactului crizei actuale asu­pra activităţii BRD, pe baza anumitor ipoteze“, menţionează BRD.

Banca aminteşte că bugetul validat de Consiliul de Administraţie al BRD din 14 martie a fost construit în septembrie 2021, iar ipotezele care au stat la baza acestui bu­get sunt, în mod evident, în mare măsură de­păşite. „Luând în considerare noul con­text macroeconomic şi geopolitic, pro­iecţiile au fost revizuite în martie 2022“.