Sorin Pâslaru, ZF: Dacă OMV Petrom nu porneşte proiectul Neptun Deep în condiţiile actuale ale legii offshore, atunci Romgazul să cumpere şi partea OMV Petrom şi să scoată singură gazul românesc din Marea Neagră

Autor: Sorin Pâslaru 24.03.2022

ompania Romgaz, unde statul român deţine 70%, este pe ultima sută de metri în achiziţia a 50% din dreptul de explorare şi exploatare a gazului românesc din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră de la americanii de la Exxon. Partener în proiect este OMV Petrom, unde statul român mai deţine încă 20% din companie.

În contextul războiului din Ucraina şi a eventualei opriri a gazului rusesc importat de România şi de alte ţări din UE, toată lumea spune că trebuie urgentată exploatarea gazului românesc din Marea Neagră.

România a importat în 2021 din Rusia 30% din necesarul de consum, adică circa 3,5 miliarde de metri cubi din totalul de 12 miliarde de metri cubi consumaţi anual.

Însă OMV Petrom spune că nu vrea să dea drumul la proiect pentru că legea exploatării gazului offshore, aşa cum este formulată în prezent, ar fi dezavantajoasă.

Odată perfectată tranzacţia Romgaz – Exxon, OMV Petrom ar urma să preia poziţia de lider al consorţiului. Anterior, lider al consorţiului era Exxon. Nu este clar de ce compania Romgaz nu poate prelua poziţia de lider al consorţiului şi trebuie să transfere la OMV Petrom această poziţie. Nu au fost suficienţi 1 mld. euro, banii daţi de Romgaz către Exxon? Probabil se va lămuri.

Însă, dacă OMV Petrom insistă că în condiţiile actuale ale legii offshore nu demarează investiţia în Marea Neagră şi deci România nu va beneficia cât mai repede posibil de gazul românesc din Marea Neagră, atunci ceva trebuie făcut.

Soluţia logică, în aceste condiţii, este ca Romgaz să facă o ofertă către OMV Petrom pentru celelalte 50% din acţiunile proiectului Neptun Deep şi să treacă la exploatare, în condiţiile în care a plătit deja 1 mld. euro pentru explorare şi are datele necesare, cumpărate de la Exxon.

Până acum nimeni de la Romgaz nu a spus vreun cuvânt că legea offshore, aşa cum este în forma actuală, nu ar fi bună pentru a începe exploatarea gazului din Marea Neagră.

Aşa cum a găsit 1 mld. euro ca să dea către Exxon pentru a cumpăra de fapt doar date de explorare care să îi permită viitoarea exploatare, Romgaz va mai găsi încă un miliard să plătească OMV Petrom pentru ce a investit până acum. Eventual statul român poate vinde cele 20% din OMV Petrom către austriecii de la OMV, şi să finanţeze achiziţia pentru Romgaz, pe care o controlează. Cele 20% valorează acum chiar 1 mld. euro pe Bursă. Poate chiar ar fi o decizie bună ieşirea de pe petrol şi intrarea mai mult pe gaze naturale, în concordanţă cu tendinţele actuale.

Dar şi singură sau împreună eventual cu Hidroelectrica, Transgaz şi alte firme din energie locale va mai găsi încă 2-3 mld. euro ca să treacă la exploatarea gazului din Marea Neagră începând cu 2026. În Marea Neagră sunt cel puţin 200 mld. de metri cubi de gaze în perimetrul Neptun Deep, iar valoarea acestora la preţul actual de 1.000 $/mc înseamnă 200 mld. dolari.

În condiţiile războiului şi ale războiului energetic care se profilează, România nu mai poate amâna o secundă exploatarea gazului românesc din Marea Neagră.

Romgaz, companie controlată de statul român, pur şi simplu va scoate gazul românesc din Marea Neagră pentru a satisface consumul industrial şi casnic din România.

Aşa au făcut şi olandezii în Marea Nordului, precum şi britanicii în largul coastelor Marii Britanii sau Statoil în Norvegia. Fiecare ţară, prin propria companie, şi-a exploatat gazul propriu din propriile teritorii, iar condiţia actuală de război va face şi mai acută definirea resurselor proprii ale fiecărei ţări.

Din punct de vedere tehnologic, şi OMV Petrom şi Romgaz au în acest moment aceeaşi capacitate de a trece la exploatare de mare adâncime. Exxon era la alt nivel, dar a plecat. Dacă poate OMV Petrom, poate şi Romgaz.

Mai mult, istoric, România ca ţară are experienţă încă din anii ’80 de explorare şi exploatare a gazului metan în Marea Neagră. De fapt, şi în prezent, aproape 10% din gazul consumat în România, adică 1 mld. de metri cubi de gaz este extras din Marea Neagră dintr-o platformă care funcţionează din 1987.

Deci expertiză românească există, chiar mai mare decât a austriecilor, care nu au rezerve de petrol şi gaze pe teritoriul lor. România este în primele trei ţări din Uniunea Europeană la rezervele de petrol şi gaze şi şcoala de profil de la Ploieşti este una dintre cele mai bune din lume. Absolvenţii de acolo sunt căutaţi de mari companii de profil din lume, iar proiectul „Marea Neagră“ al Romgaz va fi o atracţie pentru aceştia. Şi dacă tot a căpătat deja trei ani de experienţă pe piaţa românească şi ştie foarte bine proiectul, dacă se perfectează înţelegerea, atunci ar putea deveni şefa proiectului chiar Christina Verchere, actuala şefă a OMV Petrom România.