Producătorul de plasă din fibră de sticlă Bico Industries, controlat de ROCA Industry, a finalizat achiziţia firmei Terra Impex din Republica Moldova, o investiţie totală de 19 milioane lei

Autor: Roxana Rosu 24.03.2022

Producătorul de plasă din fibră de sticlă Bico Industries, controlat de  ROCA Industry, a finalizat achiziţia firmei Terra Impex din Republica Moldova, planul de investiţii, inclusiv preţul tranzacţiei, fiind de 19 milioane lei.

Ambele firme au acelaşi obiect de activitate, iar BICO intenţionează să crească capacitatea de producţie a Terra cu 50%.

Producătorul român este deţinut în proporţie de 70% de Roca Industry, holding înfiinţat de ROCA Investments şi înregistrat la Registrul Comerţului sub denumirea HOLDINGROCK1.  Restul de 30% din companie este deţinut de fondatorul Bico, Mihai Bîrliba.

Bico Industries are două centre de producţie, la Vaslui şi Piatra Neamţ.

„Avem o strategie cu trei piloni de dezvoltare, primul dintre ei fiind creşterea capacităţii de producţie a fabricii din Republica Moldova (Terra Impex SRL) cu 50%, ajungând astfel până la 30 milioane mp/an. Valoarea totală a planului de investiţii, care include şi achiziţia, se ridică la 19 milioane lei. În acelaşi timp, până la sfârşitul lunii aprilie vom finaliza un proiect de investiţii, în valoare totală de 12 milioane lei, prin care vom extinde cu 30% capacitatea de producţie a fabricii BICO din Vaslui. Nu în ultimul rând, la fabrica din Piatra Neamţ vom aborda un proiect de investiţii, cu o valoare totală estimată la 44 milioane lei, pentru dezvoltarea unor noi linii de business din spectrul textilelor tehnice, alimentând astfel strategia de inovare a organizaţiei noastre”, declară Adrian Butuc, CEO BICO Industries.

Producătorul a înregistrat anul trecut  o cifră de afaceri de 83,9 milioane de lei (+46% faţă de 2020), cu EBITDA de 7,7 milioane de lei, marja EBITDA fiind de 10%.

ROCA Investments a lansat holdingul în 2021 pentru a reuni companiile din portofoliu cu activitate în zona de construcţii. În prezent, holdingul include Bico Industries şi Sarcom, producător de vopsele şi lacuri, companie fondată de fraţii Aurel şi Marinică Potop în urmă cu 30 de ani, şi Terra Impex.

"Această nouă tranzacţie din cadrul holdingul ROCA Industry vine într-un context regional dificil, însă filozofia noastră de business este una pe termen lung, iar acolo unde unii văd doar riscuri, noi căutăm oportunităţi de creştere. Credem în forţa antreprenoriatului şi a parteneriatului, iar achiziţia Terra Impex este în linie cu strategia noastră de dezvoltare prin sinergii între companii din acelaşi sector de activitate. În acelaşi timp reprezintă un moment important după listarea holdingului nostru la Bursa de Valori Bucureşti şi totodată un pas strategic prin care BICO Industries îşi creşte semnificativ capacitatea de producţie. Obiectivul BICO pentru următorii cinci ani este să ajungă unul dintre cei mai importanţi jucători din regiune prin implementarea unui plan ambiţios de investiţii directe în extinderea capacităţii de producţie şi a portofoliului de produse, dar şi în echipă”, a declarat Liviu Stoleru, CEO ROCA Industry.

 

Holdingul urmează să finalizeze şi preluarea pachetului majoritar (70%) al Eco Euro Doors, producător român de uşi destinate construcţiilor rezidenţiale.