Banca Transilvania vrea să dea dividende cu un randament de 5% din profitul pe anul trecut, 12 acţiuni gratuite la 100 deţinute, şi să-şi majoreze valoarea nominală a unei acţiuni. La AGA se va discuta şi un nou Consiliu de Administraţie dar şi un program de răscumpărări

Autor: Liviu Popescu 24.03.2022

Banca Transilvania (simbol bursier TLV), cea mai mare instituţie de credit din România şi cea mai tranzacţionată acţiune la Bursa de la Bucureşti, convoacă acţionarii pe 28 aprilie 2022 pentru a aproba, printre altele, repartizarea a 800 de milioane de lei din profitul net de 1,8 mld. lei, sub formă de dividende, dar şi majorarea de capital cu 765 mil. lei prin noi acţiuni.

Astfel, cea mai mare bancă din România convoacă acţionarii - în mare parte fonduri de pensii Pilon II, dar şi SIF-uri, pentru a aproba un dividend brut de 0,1267 lei pe acţiune, ceea ce la preţurile curente de tranzacţionare de 2,5 lei asigură un randament de 5%, potrivit calculelor realizat de ZF. Data de înregistrare propusă este 6 iunie iar 16 iunie data plăţii.

Banca vrea să-şi majoreze capitalul social prin emisiunea a 765 mil. de acţiuni cu valoarea nominală de 1 leu, prin incorporarea rezervelor constituite din profitul net al anului 2021, în beneficiul acţionarilor înregistraţi în Registrul Acţionarilor ţinut de Depozitarul Central la data de înregistrare ce vă fi stabilita de AGA (propunere 13 iulie 2022). Cu alte cuvinte 12 acţiuni gratuite la 100 deţinute.

În 2021 Banca Transilvania a realizat la nivel individual un profit net de 1,8 mld. lei şi la nivel de grup unul de 2 mld. lei.

Tot pe lista AGA din 28 aprilie 2022 se află şi aprobarea bugetului pentru 2022, dar şi alegerea unui nou consiliu de administraţie pentru perioada 2022 – 2026. Banca vrea şi un program de răscumpărare de maximum 40 de milioane de acţiuni, deci circa 100 mil. lei la preţurile curente, şi un preţ maxim de 4 lei pentru stock option plan pentru fidelizarea şi recompensarea angajaţilor.

“Aprobarea consolidării valorii nominale a unei acţiuni Banca Transilvania SA, de la 1 lei/acţiune la 10 lei/acţiune, prin creşterea valorii nominale a acţiunilor concomitent cu reducerea numărului total de acţiuni (10 acţiuni cu valoare nominală de 1 lei/acţiune â 1 acţiuni cu valoare nominală de 10 lei/acţiune), stabilirea de către Adunarea Generală a Acţionarilor a unui preţ pentru compensarea fracţiunilor de acţiuni rezultate în urma aplicării algoritmului şi rotunjirii rezultatelor, conform prevederilor legale în vigoare, precum şi acordarea unui mandat Consiliului de Administraţie şi individual a membrilor acestuia pentru ducerea la îndeplinire a hotărârii, inclusiv în vederea aprobării documentaţiei specifice”, este un alt punct pe ordinea de zi. 

De exemplu dacă un investitor cumpără acum de 100 de lei acţiuni TLV ar însemna circa 40 de acţiuni. După consolidare 100 de lei s-ar traduce în 4 acţiuni.

Banca de la Cluj are 16 mld. lei capitalizare iar în ultimele 12 luni acţiunile s-au apreciat cu 16% pe o burs ăîn creştere cu 14,8%.