eJobs: Angajatorii recrutează la o intensitate normală, chiar mai accelerată faţă de perioada anterioară declanşării războiului din Ucraina

Autor: Andreea Tobias 24.03.2022

Angajatorii recrutează la o intensitate normală, chiar mai accelerată faţă de perioada anterioară declanşării războiului din Ucraina.

Astfel, în intervalul 24 februarie - 23 martie, companiile au scos la bătaie peste 38.000 de locuri de muncă noi, cu 13% mai multe faţă de perioada anterioară. Totodată, numărul de joburi publicate în ultimele patru săptămâni este cu 62% mai mare versus acelaşi interval al anului trecut, potrivit datelor eJobs.

Retail, Prestări Servicii, Transport/Logistică, Call Center/BPO şi IT&C sunt domeniile unde s-a resimţit cel mai acut nevoia de forţă de muncă în ultima lună, oferta cumulată de joburi din aceste sectoare fiind de aproape 53% din numărul total de locuri de muncă.

94% dintre posturile disponibile în intervalul 24 februarie-23 martie au fost full time.

Contextul actual aduce cu sine şi multe premiere. Pe lângă joburile create exclusiv pentru ucraineni, într-o continuă creştere, în ultima lună, zona de voluntariat a crescut cu aproape 400% faţă de perioada anterioară. Peste 1.300 de astfel de oportunităţi au fost publicate pe eJobs.ro în ultimele patru săptămâni.

De asemenea, şi pe joburile part time s-a înregistrat o creştere semnificativă în ultima lună, de 79% versus perioada de dinaintea declanşării războiului şi, respectiv, de 63% faţă de acelaşi interval din 2021.

Tot ca o premieră generată de context, limba ucraineană a devenit criteriu de angajare pentru o parte din angajatori în ultima lună, în condiţiile în care, anterior, nu era prezentă printre limbile străine din anunţurile de recrutare.

Bucureştiul rămâne primul la capitolul ofertă de locuri de muncă, cu peste 15.900 joburi noi postate în ultimele patru săptămâni. Pentru a doua lună consecutiv, următoarele trei oraşe de provincie clasate, Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi, nu au mai depăşit, împreună, oferta de joburi din Capitală. Fiecare dintre acestea a avut disponibile în ultima lună peste 4.000 de locuri de muncă noi.

Deşi oferta de joburi în străinătate este în scădere faţă de perioada anterioară, de la 9,5% la 8%, interesul candidaţilor pentru astfel de oferte e în uşoară creştere. Astfel, aplicările pentru joburile în afară, în perioada 24 februarie-23 martie 2022, au reprezentat 1,8% din total, în creştere faţă de în perioada anterioară, când erau de 1,6%, şi faţă de 2021, când reprezentau 1,1% din numărul total de aplicări. Germania, Olanda, Franţa, Grecia şi Belgia sunt ţările care au atras cel mai mare număr de aplicări în ultima lună.