După o pauză de aproape o lună, acţiunile ruseşti revin astăzi la tranzacţionare: Avans de 8% pe indicele bursei moscovite MOEX. Rubla continuă să recupereze din pierderi

Autor: Eduard Ivanovici 24.03.2022

Bursa de valori din Moscova a reluat astăzi procesele de tranzacţionare a acţiunilor, după o pauză record care a durat aproximativ o lună, majoritatea companiile înregistrând creşteri puternice într-o şedinţă marcată, până acum, de volatilitate.

MOEX, indicele de referinţă al bursei moscovite, se aprecia cu 8% la ora redactării ştirii, conform agenţiei de ştiri Reuters.

Pieţele încep treptat să se redeschidă, după ce rubla rusească s-a prăbuşit la un minim record, iar banca centrală a ordonat suspendarea majorităţii proceselor de trading ca urmare a sancţiunilor economice lansate de statele vestice, impuse din cauza aşa-zisei „operaţiuni militare speciale” din Ucraina.

La 11:00, ora României, un dolar american era echivalentul a 98 de ruble ruseşti, de la 104 ruble/dolar în după-amiaza zilei de luni, 21 martie. Evoluţia a avut loc în contextul în care preşedintele Vladimir Putin a declarat că Rusia va începe să vândă gaz ţărilor „neprietenoase” în ruble.

În ceea ce priveşte moneda unică europeană, rubla creştea cu 3% la 105, de la 132,4 ruble/euro la începutul lunii martie. Totuşi, raportul anterior războiului ruso-ucrainean, declanşat pe 24 februarie, era de circa 90 de ruble/euro.

Pe piaţa de capital, volatilitatea este cuvântul de ordine în prima şedinţă de tranzacţionare a acţiunilor de la sfârşitul lunii februarie încoace, autorităţile de reglementare de la Moscova menţinând ordinul conform căruia investitorii străini nu vor putea renunţa la expunerea pe care o deţin pe titlurile ruseşti.

„De la deschiderea pieţei au fost observate mari ordine de cumpărare pentru acţiunile ruseşti. Sentimentul general este susţinut de convingerea că Ministerul de Finanţe va cumpăra acţiuni”, spune agenţia de brokeraj BCS.

Guvernul rus a declarat pe 1 martie că va aloca un trilion de ruble (11,24 miliarde de dolari) Fondul Naţional de Bunăstare într-un efort de susţinere a acţiunilor ruseşti care au fost afectate de masivul selloff de luna trecută.

Aplicaţiile de tranzacţionare ale celor mai importanţi brokeri din Rusia au raportat probleme privind procesarea ordinelor clienţilor, scrie Reuters. Doar 33 de companii incluse în indicele MOEX (din care fac parte 50 de societăţi) au reintrat astăzi la tranzacţionare între 10:00 şi 14:00, ora Moscovei.  

Giganţii petrolieri Rosneft şi Lukoil afişau creşteri de 20%, respectiv 16% la 11:00, ora României, în timp ce producătorul de aluminiu Rusal se aprecia cu 14%. Norilsk Nickel era pe plus cu 22%.

Compania aeriană Aeroflot scăzuse la un moment dat cu peste 20%, însă a recuperat între timp o parte din pierderi. La ora menţionată anterior, societatea era pe minus cu 6%.