Ce zice preşedintele ASF despre listarea duală a Hidroelectrica: Ar trebui să ne iasă din vocabularul public o altă listare decât în România

Autor: Liviu Popescu 24.03.2022

Nicu Marcu, preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiar (ASF) spune că a observat idei “năstruşnice” ale unor participanţi ai pieţei de capital din România cu privire la posibila listare duală a producătorului de energie Hidroelectrica şi că în vocabularul tuturor ar trebui să existe doar o singură listare: la Bucureşti.

“Am văzut idei năstruşnice ale unor colegi din piaţa de capital cu privire la listarea duală. Cred că cel mai bine ar fi să gândească toată lumea că este necesar să dezvoltăm Bursa din România. România are şi lichidităţi şi active aşa că trebuie să le folosim pentru a trece cu Bursa de Valori la o nouă etapă superioară faţă de cea în care este acum. Ca atarea ar trebui să ne iasă din vocabularul public o altă listare decât în România”, spune Nicu Marcu la Conferinţa Europeană a Serviciilor Financiare ECFS 2022 sustenabilitate şi rezilienţă, organizată la Institutul de Studii Financiare.

La începutul lui 2022, Ministrul Energiei a afirmat că va susţine listarea Hidroelectrica prin intermediul vânzării unui pachet din partea Fondului Proprietatea, acţionar care are 20% din “perla” energiei româneşti. Chiar dacă atât ministrul cât şi FP vorbeau pe 14 ianuarie de o listare “cât mai curând posibilă” nici astăzi AGA Hidroelectrica nu a fost convocată pentru aprobarea de principiu a listării.

Cel mai probabil sunt investitori care vor ca listarea să fie realizată dual, la Londra şi la Bucureşti, dată fiind atât dimensiunea ofertei, de circa 7 mld. lei, fiind discutabil aşadar şi absorţia IPO-ului doar de câtre piaţa locală, cât şi impactul pe care l-ar putea avea pentru piaţa de capital. Fondul Proprietatea este un susţinător al listării duale a Hidroelectrica. Pe de altă parte Ministrul Popescu spunea la ZF Power Summit că Ministerul Energiei susţine listarea Hidroelectrica doar la Bursa de la Bucureşti.

“În ceea ce priveşte Pilonul II de pensii private. Le-am transmis administratorilor în ultimele două săptămâni şi le-am transmis şi astăzi (joi – n.red) să manifeste o prudenţă poate chiar exagerată în perioda următoare pentru că nu este o predictibilitate atât de mare pe pieţe iar activele acestor fonduri sunt destul de mari şi cresc în continuare. Din 2024 se măreşte contribuţia la Pilon II deci administratorii vor avea active mai mari şi ca atare trebuie să fie prudenţi pentru că sunt banii românilor. Ei trebuie să dea performanţă dar şi stabilitate acestor bani, chiar dacă legea garantează contribuţia netă contribuabililor, dar performanţa întotdeauna este legată şi de riscuri. Să ne asumăm riscuri mai mici pentru că este o perioadă destul de imprevizibilă”, spune Nicu Marcu.​