ING Bank are un plafon de 750 mil. lei pentru antreprenorii care vor să se finanţeze până în luna iunie prin IMM Invest şi Agro IMM Invest. În 2021, banca a primit peste 6.500 de cereri şi a acordat împrumuturi totale de 2,5 mld. lei

Autor: Cristina Bellu 24.03.2022

ING Bank România participă şi în acest an în programul IMM Invest, prin care întreprinderile mici şi mijlocii pot accesa credite garantate de stat, pentru investiţii sau capital de lucru. Totodată, instituţia bancară a anunţat joi că s-a alăturat şi subprogramului Agro IMM Invest, pentru a susţine fermierii şi întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în sectorul agro-alimentar.

Astfel, în prima jumătate a anului, ING are alocat un plafon de 750 milioane de lei pentru antreprenorii care vor să se finanţeze prin cele două programe.

„În 2021, cererea de creditare a crescut pe fondul încrederii în revenirea economică, iar mulţi antreprenori au reuşit să identifice şi să valorifice noi oportunităţi. Astfel, am primit peste 6.500 noi cereri şi am acordat împrumuturi totale de peste 2,5 miliarde de lei de la lansarea programului. Aproximativ 80% dintre aceste credite au fost pentru întreprinderi micro şi mici, aşadar am fost alături de cei cu acces limitat la resurse financiare”, spune Mihaela Oţel, Director Dezvoltare, în cadrul diviziei de Business Banking a ING Bank România.

Ea apreciază că cererea pentru creditele de investiţii a fost în creştere cu 16%, dar în continuare, cea mai mare pondere a fost pentru derularea activităţii curente.

În cazul Agro IMM Invest, ajutorul de stat acoperă costurile de finanţare la fel ca pentru IMM invest, însă oferă şi o facilitate suplimentară - un grant de 10% din valoarea creditului. Fermierii pot accesa două tipuri de credite: pentru capital de lucru - de până la 5 milioane de lei şi de investiţii - de până la 10 milioane de lei.

„Prin subprogramul Agro IMM Invest, statul oferă garanţii de până la 90% din valoarea creditelor acordate, o facilitate foarte importantă pentru fermieri. Aceştia nu au, în general, materii prime şi produse finite pe stoc pentru garantarea unui credit, iar ciclul de producţie este unul lung de câteva luni sau chiar un an. În consecinţă, fermierii întâmpină dificultăţi in garantarea capitalului de lucru, iar acest program îi ajută să poată contracta un credit”, adaugă Marius Gavrea, Expert agribusiness, ING Bank România.

El precizează că împrumuturile sunt acordate pe termen mediu de 3 ani, cu posibilitatea de prelungire, ceea ce oferă predictibilitate în activitatea fermierilor, mai ales într-un context instabil. În plus, dobânzile şi toate costurile de garantare sunt subvenţionate de către stat în primele opt luni. Cel mai important avantaj rămâne grantul de 10% din valoarea creditului – dacă un fermier accesează un împrumut de un milion de lei, va trebui sa ramburseze doar 900.000 de lei.

În 2020, IMM Invest România a fost accesat de peste 25.000 de companii româneşti, care au accesat credite de circa 15 miliarde lei, iar în anul 2021 au fost acordate alte 17.000 de credite garantate, în valoare de peste 12,8 miliarde lei, potrivit datelor de la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).

Subprogramul AGRO IMM Invest, lansat în anul 2021 este primul program guvernamental adaptat nevoilor specifice IMM-urilor din sectorul agricol, pescuit, acvacultură şi din sectorul alimentar. De la lansarea sa, în luna aprilie 2021, prin subprogramul AGRO Invest au fost acordate 2.500 de credite/garanţii solicitate de IMM-uri, valoarea totală a solicitărilor de garantare aprobate de FNGCIMM depăşind 2,1 miliarde lei, cu o valoare a finanţării de peste 2,6 miliarde lei.