Fitch a retrogradat Banca Internaţională de Investiţii, la care Rusia are control majoritar, la „BB-“, cu perspectivă negativă

Autor: Cristina Bellu 24.03.2022

Agenţia de rating Fitch Ratings a modificat ratingul de credit pentru datoria pe termen lung a Băncii Internaţionale de Investiţii (IIB), cea la care Rusia are control majoritar şi care în prezent are în derulare o emisiune de obligaţiuni de 500 mil. lei la Bursa de la Bucureşti, de la nivelul "BBB" la nivelul "BB-", cu perspectivă negativă.

Totodată, ratingul aferent datoriei pe termen scurt a fost modificat de la F2 la B.

Recent, agenţia de evaluare financiară S&P a modificat perspectiva de rating pentru Banca Internaţională de Investiţii de la stabil la negativ, dar a păstrat ratingul în zona A, adică cel recomandat investiţiilor.

În raportul S&P din 9 martie 2022 se arată că mai mulţi acţionari importanţi ai IIB (printre care şi România cu un pachet de 6%) şi-au anunţat intenţia de a se retrage din acţionariat în urma intervenţiei militare a Rusiei împotriva Ucrainei.

Şapte emisiuni IIB au fost listate la BVB din 2015 încoace (2,2 mld. lei, adică 442 mil. euro la cursul de acum din care 100 mil. euro în derulare. La Moscova au fost listate nouă emisiuni din 2014 încoace (50 miliarde ruble, adică circa 345 mil. euro la cursul de acum), potrivit datelor agregate de ZF.

Din rândul celor şapte fonduri de pensii private Pilon II din România, patru – NN Pensii, Vital, BCR Pensii şi BRD Pensii –, aveau la septembrie 2021 plasamente în obligaţiuni la Banca Internaţională de Investiţii, de aproximativ 780 mil. lei.