Renault anunţă suspendarea pe termen nelimitat a operaţiunilor din Rusia. Gigantul auto se pregăteşte să renunţe la investiţia în AvtoVaz, cel mai mare producător auto rusesc

Autor: Andrei Şerbănescu 24.03.2022

Renault suspendă pe termen nelimitat unele dintre operaţiunile sale din Rusia şi se pregăteşte să renunţe la investiţia sa în producătorul Lada AvtoVaz, într-o schimbare semnificativă pentru cel mai mare producător de automobile străin care rămâne în ţară după ce rivalii s-au retras, scrie Financial Times.

Producătorul francez de automobile a declarat miercuri seara că „examinează cu atenţie opţiunile” legate de investiţiile în AvtoVaz, cel mai mare producător de automobile din Rusia.

Renault a tăcut până acum cu privire la intenţiile sale pe termen lung în Rusia, a doua piaţă ca mărime după Franţa. Producătorul francez angajează în Rusia mult mai mulţi lucrători decât principalii rivali care au îngheţat operaţiunile la câteva zile după invazie, cum ar fi Volkswagen.

Compania s-a confruntat cu probleme de producţie, pe măsură ce sancţiunile occidentale au încetinit furnizarea componentelor auto. Până în prezent, Renault a decis să-şi păstreze operaţiunile active, protejându-şi personalul local.

Potrivit declaraţiilor oferite de Renault, consiliul său de administraţie a decis să suspende producţia propriilor mărci de maşini în Rusia pe o perioadă nedeterminată.

Oficialii nu au oferit informaţii suplimentare, dar două persoane familiarizate cu decizia au spus că aceasta îşi are rădăcinile dincolo de problemele legate de logistică şi de aprovizionare cu piese care au forţat Renault să se oprească în ultimele săptămâni. Uzina Renault din Moscova are aproape 2.000 de angajaţi.

Compania, care este deţinută în proporţie de 15% de guvernul francez, a declarat că „evaluează opţiunile disponibile, ţinând cont de mediul actual” pentru participaţia sa de 68% în AvtoVaz.

AvtoVaz are o operaţiune mult mai amplă în Rusia, profund afectată de lipsa componentelor auto. Compania nu a comentat planurile pe termen lung ale fabricilor care trebuiau să întrerupă producţia la începutul lunii aprilie, pentru a permite reaprovizionarea cu piese esenţiale, precum cipurile semiconductoare.

AvtoVaz se bazează în mare măsură pe piese şi tehnologie din partea Renault şi a partenerului de alianţă Nissan, pe care companiile nu le vor furniza dacă Renault alege să renunţe la afacere.

Până acum, statul francez nu a grăbit ieşirea companiilor din Rusia, deşi a lansat o serie de avertismente privitoare la dificultăţile care se profilează pe piaţa rusă.

Renault a decis din proprie iniţiativă să-şi schimbe strategia în Rusia, fiind susţinută în demersul său de către stat.

„Orice decizie luată de consiliul de administraţie [Renault] este o decizie luată de guvernul francez”, au declarat oficialii cu privire la planurile companiei.

Renault a declarat că urmează să îşi revizuiască perspectivele financiare, reducând ţinta de marjă operaţională pentru 2022 la 3% de la 4% ca urmare a suspendării activităţii în Rusia.