VIDEO. Florin Popa, directorul B2B al Orange România: Discuţiile despre cloudul guvernamental sunt bune, în trecut au fost proiecte IT mari despre care nu s-a vorbit deloc. E multă emoţie, dar proiectul încă e în consultare publică

Autor: Adrian Seceleanu 24.03.2022

Discuţiile despre cloudul guvernamental sunt bune, chiar dacă sunt marcate de multă emoţie pentru un proiect aflat încă în faza de consultare publică, pentru că arată interes pentru subiect, ceea ce reprezintă un progres faţă de trecut, când proiecte de digitalizare ale statului de valori şi complexitate comparabile au mers înainte fără a exista nicio dezbatere despre ele, a spus Florin Popa, directorul B2B al Orange România într-o conferinţă de presă, răspunzând astfel unei întrebări adresate de ZF.

“E într-adevăr un subiect foarte dezbătut şi cred că asta este prima remarcă pe care doresc să o fac - faptul că există dezbatere şi că există dialog arată că suntem pe drumul cel bun, fiindcă dacă e să ne gândim la trecut, au fost foarte multe proiecte - poate la fel de semnificative ca şi complexitate tehnică sau ca şi valoare - care nu prea au fost dezbătute. (...) E emoţie, dar eu cred că această dezbatere şi acest dialog arată că ne îndreptăm într-o direcţie potrivită din punct de vedere al abordării acestui tip de proiecte de către autorităţi.
În al doilea rând suntem încă într-o fază de consultare publică, la depunerea de vinerea trecută a fost una care practic a prevăzut o etapă de consultare. Orange împreună cu Orange România Communications a depus în asociere o poziţie - oferta noastră tehnică - am făcut evident sugestiile pe care le considerăm necesare, am oferit alternative, pentru că erau solicitate alternative. Modul în care a fost făcută această consultare solicita să existe alternative tehnice, deci am propus mai multe tipuri de arhitecturi şi considerăm că suntem pe drumul cel bun. Din punctul meu de vedere PNRR-ul în general dar şi cloud-ul guvernamental nu pot fi făcute decât printr-o colaborare foarte, foarte bună între autorităţi şi actorii din zona privată. Statul român nu deţine arhitecturi sau nu deţine software proprietar sau hardware proprietar deci va colabora prin definiţie cu toţi vendorii şi furnizorii de tehnologie din piaţă şi sunt absolut convins personal că proiectul va ajunge într-o zonă care să satisfacă toţi actorii implicaţi. Sper să fie un proiect de succes pentru că stă la baza digitalizării României.”