SGR: Ambalajele de apă, sucuri şi bere vor avea un cod unic, naţional, pentru a limita importul de „gunoaie“

Autor: Alina-Elena Vasiliu 25.03.2022

Un cod de bare unic naţional şi un lo­go specific vor fi elementele de iden­tificare a ambalajelor care vor intra în Sistemul Garanţie-Returnare (SGR), fenomenul care va schimba modul în care vom cumpăra băuturi răcoritoare, apă şi bere.

„Va exista un logo specific siste­mului, pe care consumatorul să-l poa­tă recunoaşte cât mai uşor, pe lân­gă codul de bare naţional, pentru a evita importul de ambalaje goale din alte ţări. Ambalajul trebuie să nu fie deteriorat, să aibă eticheta întrea­gă pentru a putea fi scanat codul de bare specific sistemului“, a spus Julia Leferman, director executiv al aso­ciaţiei Berarii României, în cadrul webinarului dedicat SGR, organizat de Coaliţia pentru Libertatea Co­merţului şi a Comunicării (CLCC).

Julia Leferman a mai spus şi că sunt prevăzute sisteme antifraudă, pentru situaţii precum importul de am­balaje goale din alte ţări şi intro­ducerea lor în sistemul naţional.

Sistemul Garanţie-Returnare vine ca o soluţie ce va funcţiona în pa­ralel cu procesul de colectare se­lectivă derulat de firmele de salu­britate, astfel că cele două căi nu se vor amesteca.