Refugiaţii ucraineni, o iluzie deşartă pentru piaţa muncii sau o soluţie pe termen scurt?

Autor: Ramona Cornea 25.03.2022

Deşi se vorbeşte des despre angajarea refugiaţilor ucraineni pe piaţa deficitară de muncă a României, iar oferte de muncă ar fi, situaţia din teren nu e chiar aşa. Majoritatea refugiaţilor sunt mame cu copii mici (bărbaţii nu pot părăsi ţara), nu cunosc limba. Unele companii se oferă să-i angajeze, totuşi.

Companiile de pe piaţa locală ca­re fac parte din industrii unde forţa de muncă este greu de găsit au în­ceput să angajeze din rândul re­fu­gia­ţilor ucraineni care vin şi aleg să ră­mână în România. Mai mult de jumă­tate de milion de refugiaţi din Ucrai­na au trecut graniţa în Ro­mâ­nia, iar circa 80.000 dintre ei au ră­mas în ţară, în principal femei cu copii.

„Companiile sunt deschise să-i angajeze, având în vederea criza forţei de muncă. Există deja multe com­panii multinaţionale care s-au mo­bilizat pentru a-i angaja, site-urile de recrutare întind o mână de asemenea de ajutor refugiaţilor, redi­­recţionându-i spre joburi care ar putea fi potrivite pentru ei. Un start-up românesc chiar a creat o platformă dedicată special refugia­ţilor, unde ei pot găsi joburi în toată ţara”, a spus pentru ZF Sorina Faier, managing partner al com­paniei de recrutare Elite Searchers.