Război în Ucraina 24 martie 2022. Ziua 29. Reportaj ZF. România, popasul refugiaţilor: povestea unei antreprenoare ucrainene devenite voluntar în centrul de refugiaţi din Gara de Nord

Autor: Răzvan Botea 25.03.2022

„Sunt foarte mulţi oameni care au vrut să-şi organizeze propriul business, o cafenea mică, de exemplu, sau cum am avut eu - design şi producţie de rochii. Nu devii milionar, dar este ok pentru a duce o viaţă decentă în Ucraina.”

Ola, o ucraineancă care a devenit şi voluntar în Gara de Nord, pentru că vorbeşte şi limba engleză, a povestit reporterului ZF cum arăta viaţa ei în Ucraina înainte de războiul adus de Rusia. Economist de formaţie, avea un mic business, povesteşte ea, nu cât să devină milionară, dar destul cât pentru un trai decent.

„Salariile inginerilor, ale angajaţilor calificaţi sunt destul de mari în Ucraina. Într-un magazin, de exemplu, salariile sunt probabil pe la 300-400 de euro. Dar sunt foarte mulţi oameni care au vrut să-şi organizeze propriul business, o cafenea mică, de exemplu, sau cum am avut eu, design şi producţie de rochii. Nu devii milionar, dar este ok pentru a duce o viaţă decentă în Ucraina”, spune Ola, întrebată despre nivelul veniturilor din Ucraina.

Născută în Mariupol, oraş care acum este distrus aproape în totalitate, ea a mers la studii în Harkov. După 6 ani a absolvit o facultate de profil economic ca mai apoi să se mute în Nikolaev, un oraş de aproape 500.000 de locuitori din sudul Ucrainei. În ultimii ani ea a încercat să pună pe picioare un mic business de design şi producţie de rochii. La Bucureşti a ajuns imediat după ce au început bombardamentele în Ucraina, împreună cu mătuşa sa, care are probleme medicale şi s-a temut că războiul îi va îngreuna accesul la servicii medicale.

„Toţi ucrainenii refugiaţi speră să se termine războiul din Ucraina şi să se întoarcă acasă. Eu vreau să mă întorc acasă. Am foarte mulţi prieteni, vecini, nu mai auzit de ei din 28 februarie. Am venit aici cu o mătuşă în vârstă, care are probleme medicale.”

Cum ai descrie viaţa din Ucraina înainte de izbucnirea războiului?

„Viaţa înainte de război era foarte calmă. Nu mă refer la stabilitatea politică, ci la viaţă în general. Oamenii nu aveau salarii mari, dar erau fericiţi. În general, ucrainenii sunt oameni prietenoşi.”

Ca stil de viaţă, nivel de trai, cum se vede România prin comparaţie cu Ucraina? Cât costă un Big Mac în Ucraina?

„Depinde de regiune. Dacă vorbim de Odesa sau Kiev, vorbim de un cost mai ridicat al vieţii. Dacă vom compara cu oraşele mai mici, se schimbă situaţia, pentru că este mult mai ieftin. România este mai scumpă, dar nu cu mult. Îmi plăcea să merg la McDonald’s. Un Big Mac costa undeva la 120 de grivne (circa 18 lei, similar cu preţul din România – n. red.).”

Cum sunt salariile în Ucraina?

„Salariile inginerilor, ale angajaţilor calificaţi sunt destul de mari în Ucraina.“

„Într-un magazin, de exemplu, salariile sunt probabil pe la 300-400 de euro. Dar sunt foarte mulţi oameni care au vrut să-şi organizeze propriul business, o cafenea mică, de exemplu, sau cum am avut eu, design şi producţie de rochii. Nu devii milionar, dar este ok pentru a duce o viaţă decentă în Ucraina.”

Cum se raportau ucrainenii la Rusia şi la Europa şi cum sunt acum relaţiile dintre ucraineni şi ruşi?

Din multe puncte de vedere, Ucraina a fost în ultimii ani mult mai apropiată de Europa. Ieri am vorbit cu o prietenă care a rămas în Ucraina, undeva în apropiere de Kiev. Plângea şi îmi spunea că nu înţelege cum de poate fi posibil ca părinţii, din Rusia, să-i spună că este vina ei pentru ce se întâmplă acum în Ucraina, exact cuvintele de la televiziunea rusă. <<Ok, ai grijă de tine, dar să ştii că e vina ta pentru ce se întâmplă>>.