OLX: Locurile de muncă pentru bone sau menajere găsesc cel mai repede candidaţi potriviţi, timpul mediu de ocupare fiind de 16 zile, iar la polul opus sunt cele pentru casieri sau lucrători comerciali, cu 37 de zile

Autor: Roxana Rosu 25.03.2022

Anunţurile pentru bone sau menajere găsesc cel mai repede candidaţi potriviţi, timpul mediu de ocupare fiind de 16 zile, la polul opus fiind cele pentru casieri sau lucrători comerciali, cu 37 de zile, potrivit datelor de pe platforma OLX.

Timpul mediu de acoperire a locurilor de muncă disponibile a scăzut semnificativ în ultimul an, la 27 de zile, cea mai scurtă perioadă fiind înregistrată în februarie 2022, când timpul mediu pentru acoperirea joburilor disponibile a fost de 20 de zile.

După categoria Bone/Menajere, pe locul al doilea se regăsesc ofertele angajatorilor din domeniul ”Internship - Muncă temporară - sezonieră”, cu un timp de acoperire de 21,5 zile, la egalitate cu joburile din categoria ”Marketing - PR - Media”.

Segmentul de ”Educaţie - Training” a avut o medie de 24 de zile, la fel ca şi cel de ”Evenimente şi divertisment”.

În mai puţin de 25 de zile au fost ocupate şi joburile publicate de angajatori în categoriile ”Locuri de muncă pentru persoane cu dizabilităţi”, unde un anunţ a fost acoperit în 24,6 zile, ”IT– Telecomunicaţii”, cu o medie de 24,9 zile şi ”Agricultura - Zootehnie” – 24,9 zile.

“Conform datelor pe care le deţinem, piaţa muncii din România a dat semne clare de revenire în 2021 şi în primele două luni ale 2022, acest lucru datorându-se, în primul rând, volumelor mari de locuri de muncă scoase pe piaţă de angajatori, volume care s-au apropiat de nivelurile de dinainte de pandemie. Ne aşteptăm ca segmentele blue collar şi grey collar să fie într-o creştere constantă pe parcursul acestui an, cu noi moduri de adaptare la cerinţele actuale. Aşadar, continuăm să investim în optimizarea categoriei OLX – Locuri de muncă, sprijinind candidaţii aflaţi în căutarea unui loc de muncă, dar şi angajatorii implicaţi într-un proces de recrutare eficientă.”, susţine Erol Abdulamit, Product Manager OLX Locuri de muncă.

La polul opus, pe platforma OLX, în topul categoriilor în care au fost identificaţi într-un timp mai mare candidaţii potriviţi, se află domeniul ”Casieri - Lucrători comerciali”, unde angajatorii au căutat în medie timp de 37 de zile.

Un timp mare de acoperire s-a înregistrat şi în domeniul ”Confecţii - Croitori”, unde joburile au fost acoperite în peste 35 de zile, iar în categoriile ”Paza şi protecţie” şi ”Call center - Suport clienţi” timpul mediu a fost de 34,8 zile.