Decizia luată de producătorii de medicamente în legătură cu tratamentele pentru COVID-19

Autor: Andreea Tobias 25.03.2022

După ce au produs în timp record vaccinuri şi tratamente pentru COVID acut, cercetătorii şi producătorii de medicamente se îndreaptă spre găsirea unui leac pentru COVID lung. Ţinta e marcată de sute de simptome diferite care afectează milioane de oameni.

Principalii producători de medicamente, inclusiv cei care au lansat pastile antivirale şi anticorpi monoclonali pentru COVID-19, poartă discuţii cu cercetătorii în acest sens, au declarat pentru Reuters cinci oameni de ştiinţă din Statele Unite şi Marea Britanie.

Companii precum GlaxoSmithKline, Vir Biotechnology şi Humanigen au confirmat că au discutat cu cercetătorii despre studiile care utilizează tratamentele lor actuale împotriva COVID lung. Alţii, printre care Pfizer şi Roche au declarat că sunt interesaţi de acest subiect, dar au refuzat să dea detalii.

Cercetătorii, companiile şi experţii în sănătate publică spun că este deosebit de important un tratament pentru această boală, care afectează peste 100 de milioane de persoane, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

„Când vă uitaţi la cifrele pentru insuficienţa cardiacă, pentru diabet etc., despre asta este vorba", a declarat Amitava Banerjee, unul dintre principalii cercetători din cadrul unui studiu COVID de lungă durată.

COVID lung, cu aproximativ 200 de afecţiuni raportate care includ oboseală, dureri în piept şi ceaţă cerebrală, are simptome care durează mai mult de 3 luni. În Statele Unite, se estimează că long COVID a afectat 1 din 7 adulţi.

Sandi Zack, în vârstă de 53 de ani, o fostă profesoară din zona Atlanta, care nu mai poate lucra, a descris simptome precum oboseală extremă, ameţeli, dureri şi palpitaţii cardiace de când s-a infectat, în decembrie 2020. Ea a cerut ajutor de la o serie de specialişti şi a încercat o varietate de medicamente pentru a-şi uşura simptomele, inclusiv steroizi şi antidepresiv.

Există mai puţin de 20 de studii clinice în curs de desfăşurare pentru testarea medicamentelor, dintre care unele au trecut de stadiile incipiente. Oamenii de ştiinţă speră ca cercetările lor să descopere cauzele long COVID.

Printre posibilele cauze pe care le studiază cercetătorii se numără leziunile provocate de infecţia iniţială, rămăşiţele de virus în organism, răspunsul autoimun, în care sistemul imunitar îşi atacă propriile celule, etc. Cauza long COVID ar putea fi o combinaţie a acestor factori sau a altora, spun ei.