Atac terorist lângă circuitul de Formula 1 de la Jeddah, Arabia Saudită. Cursa importantă din weekend este în pericol de anulare

Ziarul Financiar 25.03.2022

Un atac terorist a afectat Marele Premiu al Arabiei Saudite la doar câţiva kilometri de circuitul de la Jeddah. Incidentul a avut loc chiar în timpul sesiunilor de antrenamente de vineri. În acest moment conducerea Formulei 1 monitorizează situaţia, existând pericolul ca evenimentul să fie anulat.

Incidentul are loc la doar câteva zile după ce un depozit de petrol a fost atacat de rebeli.

Şefii Formulei 1 au declarat că vor monitoriza situaţia, însă publicaţia SunSport susţine că cursa de duminică va avea loc în continuare.

Fumul negru a putut fi văzut pe cer în apropierea circuitului, în timp ce videoclipurile de pe reţelele de socializare arătau instalaţia Aramco din apropiere cuprinsă de flăcări.

Atacul a avut loc la doar 12 mile distanţă de circuitul de curse.

Ca urmare a exploziei, zborurile din Jeddah sunt reţinute la sol sau deviate.

Potrivit World News IL, explozia a fost cauzată de un atac din partea rebelilor.

Aceştia au postat pe Twitter: „Cu câteva minute în urmă, Houthis au atacat Jeddah şi au lovit instalaţiile petroliere ale Aramco din Jeddah, în vestul Arabiei Saudite.

„S-a auzit o explozie puternică şi a izbucnit un incendiu".

Arab News a afirmat că apărarea aeriană a Arabiei Saudite a distrus şapte drone şi o rachetă lansată de miliţia Houthi.

O declaraţie a coaliţiei conduse de Arabia Saudită care luptă în Yemen susţine că: „Încercările ostile ale miliţiei Houthi vizează în mod deliberat zone civile, instalaţii energetice.

Susţinem comunitatea din Golf şi comunitatea internaţională în realizarea unor negocieri de succes cu Yemenul".

„Atacurile continue ale miliţiei Houthi ameninţă atât securitatea regională, cât şi cea internaţională.”

Arab News relatează, de asemenea, că canalul de ştiri prin satelit Al-Masirah - care este condus de miliţia Houthi din Yemen - a insistat că mai multe detalii despre atacurile lor vor fi publicate ulterior.

Houthis, susţinuţi de Iran, nu au revendicat imediat responsabilitatea pentru atacul de vineri de la Jeddah.

Între timp, televiziunea de stat saudită a recunoscut că atacurile din oraşul Dhahran au vizat rezervoare de apă care au avariat vehicule şi case.

Un alt atac a vizat o substaţie electrică într-o zonă din sud-vestul Arabiei Saudite, în apropiere de graniţa cu Yemenul, a precizat televiziunea de stat.


Comentând situaţia, F1 a declarat: „Poziţia în acest moment este că aşteptăm informaţii suplimentare din partea autorităţilor cu privire la ceea ce s-a întâmplat".

Magnitudinea exploziei a fost atât de mare, încât pilotul Red Bull, Max Verstappen, şi-a întrebat echipa dacă maşina sa a luat foc, în timp ce rula pe circuit.

Neştiind de explozia de la doar câţiva kilometri de circuit, Verstappen şi-a contactat speriat echipa prin radio pentru a întreba dacă există o problemă cu Red Bull-ul său, după ce a simţit miros de fum.

Campionul mondial de F1 în exerciţiu a întrebat: „Simt miros de ars... este maşina mea?". Cei de la Red Bull s-au grăbit să îl liniştească spunându-i că mirosul şi fumul nu se datorau unei defecţiuni a monopostului.