Producătorul de panificaţie Pambac, controlat de antreprenorul Eusebiu Guţu, a preluat o parte din patrimoniul Mândra, fosta Întreprindere de Ulei Bârlad, după ce CITR, administratorul judiciar al companei, a scos la vânzare active de peste 13 mil. lei

Autor: Cristina Bellu 28.03.2022

CITR, parte a Impetum Group, anunţă că a tranzacţionat active agroindustriale în valoare de 13,15 milioane lei (peste 2,6 milioane euro) către Cerealcom Bacau, parte a grupului de companii Pambac, unul dintre cele mai mari grupuri româneşti din agribusiness-ul local, cu afaceri de 740 mil lei în 2021.

Pachetul de active aparţine patrimoniului Mândra, fosta Întreprindere de Ulei Bârlad, recunoscută pentru mărcile de ulei de floarea-soarelui Floris şi Clariol, şi include baze de depozitare pentru cereale în Tg. Frumos (jud. Iaşi) şi Roşieşti (jud. Vaslui), dar şi un siloz pentru cereale şi FNC -fabrică de nutreţuri concentrate în Tecuci (jud. Galaţi).

„Achiziţia pachetului de active, aflat în patrimoniul societăţii Mândra SA, de către o companie cu experienţă în domeniu şi dorinţă de dezvoltare indică premisele unor investiţii rapide şi eficiente în modernizare, retehnologizare, optimizare şi extinderea capacităţlor de stocare. Deşi  este un context dificil, vedem că agricultura joacă un rol esenţial şi ne bucurăm că investiţiile în acest sector continuă, iar noi am putut contribui la acest proces”, spune Flavius Drăghici, manager de vânzări CITR.

Vânzarea pachetului de active a fost realizată prin licitaţie, iar preţul final a depăşit cu peste 50% preţul de pornire, transmit oficialii CITR.

Potrivit acestora, un alt activ industrial din patrimoniul Mândra, cu o capacitate de aproximativ 500 tone/lună, aşteaptă investitori, fiind scos la vânzare în cadrul unei proceduri de negociere directă.

Compania Mândra a fost înfiinţată în 1911 de inginerul Nicolae Malaxa, iar mulţi ani a fost controlată de antreprenorul român Liviu Hrimiuc. Cei mai buni ani pentru companie au fost după criza din 2008-2009, veniturile nete cel mai mari fiind înregistrate în perioada 2010-2016, după care a început declinul. Astfel că de la o afacere ce mergea spre 100 de milioane de lei în 2013, de exemplu, în 2019 veniturile abia se apropiau de 1,5 milioane de lei, conform datelor publice.

Pe piaţa locală, cei mai mari procesatori de seminţe oleaginoase sunt americanii de la Bunge, cu fabricile din Lehliu (jud. Călăraşi) şi Buzău, francezii de la Expur, cu fabrica din Slobozia, Prutul, cu fabrica din Galaţi, Global Grain cu fabrica din Ţăndărei (jud. Ialomiţa) şi  Ardealul, cu fabrica din Carei (jud. Satu Mare).