Oligarhul rus zdrobit de sancţiunile europene a declarat că oficialii companiei pe care a fondat-o se tem să îl întâlnească după ce a demisionat de la conducere: Le este frică să mă întâlnească personal

Autor: Andrei Şerbănescu 28.03.2022

Un oligarh rus sancţionat de Regatul Unit şi UE a declarat că oficialii firmei de investiţii pe care a fondat-o se tem să-l întâlnească după ce a demisionat, potrivit Business Insider

"Le este frică chiar să mă întâlnească personal. Le este deosebit de frică de măsurile autorităţilor", a spus Petr Aven într-un interviu pentru Financial Times publicat vineri.

Aven, în vârstă de 67 de ani, a demisionat la începutul lunii martie din firma de investiţii în valoare de 22 de miliarde de dolari, LetterOne, cu sediul la Londra, pe care a fondat-o împreună cu Mikhail Fridman, un alt oligarh rus sancţionat după ce Rusia a invadat Ucraina.

Preşedintele Mervyn Davies, care de atunci a preluat LetterOne, a declarat anterior pentru Financial Times că celorlalţi colegi nu li se permite să vorbească cu Aven şi Fridman.

„Din punct de vedere legal, nu putem atinge sub nicio formă afacerea”, a declarat Aven pentru FT vineri.

Aven a declarat, de asemenea, că avocaţilor şi altor consilieri le este „frică” să lucreze cu afaceriştii ruşi: „Avocaţii britanici nu vor să lucreze cu ruşii”, a spus el în interviu.

Miliardarul rus, care are o avere estimată la 5,6 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg, a fost sancţionat de UE pe 28 februarie şi de Regatul Unit pe 15 martie. UE l-a descris drept „unul dintre cei mai apropiaţi oligarhi ai lui Vladimir Putin”.

Miliardarul ar fi demisionat din consiliul de administraţie al companiei bancare ruse Alfa-Bank (n.red. - nu are legatura cu grupul elen Alpha Bank) la câteva zile după ce UE l-a sancţionat.

"Mi se pare foarte ciudat să fii sancţionat pentru că te-ai întâlnit cu preşedintele. Încercăm să ne păstrăm total în afara politicii”, a spus Aven pentru FT.

În interviu, Aven a declarat că se luptă să plătească facturile şi nu este sigur dacă îşi va mai putea permite o menajeră sau un şofer.