Acţiunile ruseşti reîncep să scadă, după ce bursa din Moscova a extins tranzacţionarea către toate valorile mobiliare. Indicele MOEX se depreciază cu 3,2%. Sberbank, minus 5%

Autor: Eduard Ivanovici 28.03.2022

Acţiunile ruseşti au reînceput să scadă luni, 28 martie, după ce bursa moscovită a extins procesele de trading către toate valorile mobiliare, piaţa de capital fiind oprită timp de aproximativ o lună ca urmare efectelor generate de războiul dintre Kiev şi Moscova.

Indicele de referinţă MOEX scădea cu 3,2 procente la trei ore de la startul sesiunii de tranzacţionare. Sesiunea are o durată temporară de doar patru ore.

Unele dintre cele mai mari companii ruseşti înregistrează declinuri pentru a doua zi consecutivă, după ce indicele MOEX a închis şedinţa de vineri în teritorii negative, conform Business Insider.

Instituţia bancară Sberbank scădea la ora redactării ştirii cu aproape 5 procente, în vreme ce acţiunile gigantului petrolier Lukoil se depreciau cu 1,7%, iar compania de gaze naturale Novatek afişa un minus de 1,5%

Bursa din Moscova a extins astăzi tranzacţionarea către toate acţiunile ruseşti. Săptămâna trecută, bursa a permis tranzacţionarea unui număr de doar 33 de companii, piaţa fiind oprită la scurt timp de la atacurile lansate asupra Ucrainei, din 24 februarie.

Joi, acţiunile au crescut, în medie, cu circa 4%, însă au scăzut vineri cu 4,1%. Indicele MOEX s-a depreciat de la începutul anului cu aproximativ 40%, prăbuşindu-se cu 33% în ziua începerii războiului. În 2022, acţiunile ruseşti afişează cea mai slabă performanţă la nivel mondial.

Autorităţile au impus reguli stricte pentru a limita impactul exercitat asupra activelor ruseşti. Ziua de tranzacţionare a fost redusă la patru ore, iar investitorilor străini nu mai pot vinde acţiuni ruseşti. Vânzările în lipsă (short selling) au fost, de asemenea, întrerupte.

Recent, guvernul rus i-a ordonat Fondul Naţional de Bunăstare să pună deoparte 10 miliarde de dolari pentru a susţine pieţele financiare, însă Bloomberg scria vineri că banii încă nu au fost folosiţi.

Investitorii din statele vestice s-au grăbit în ultimul timp să renunţe la expunerea Rusia, care a devenit un adevărat paria şi este aşteptată de analişti să intre în recesiune la un moment dat anul acesta.