Tesla vrea să efectueze a doua splitare de acţiuni în mai puţin de doi ani. Creştere de 6,4% în premarket

Autor: Eduard Ivanovici 28.03.2022

Acţiunile producătorului de maşini electrice Tesla afişau un avans de 6,3% cu o oră înainte de startul primei sesiuni de pe Wall Street de săptămâna aceasta, în contextul în care gigantul american a declarat că plănuieşte să realizeze a doua splitare a acţiunilor în mai puţin de doi ani, relatează Bloomberg.

 

 

 

Compania a scris astăzi pe Twitter că vrea să obţină acordul acţionarilor în vederea emiterii unor acţiuni adiţionale. Ulterior, Tesla a declarat că mărirea numărului de acţiuni ordinare va permite o splitare a acţiunilor cu drept la dividend.

La 15:25, ora României, acţiunile Tesla înregistrau un plus de 6,3% la circa 1.070 de dolari per unitate, ştergând recenta serie de scăderi, provocată de anunţul lui Elon Musk, conform căruia CEO-ul a fost depistat pozitiv cu coronavirus, neavând, însă „aproape niciun simptom”.

Boardul Tesla a acceptat propunerea managementului, însă autorizarea dividendelor încă are nevoie de acordul final, reiese dintr-un raport publicat astăzi de companie. Tesla urmează să ofere mai multe detalii cu privire la întâlnirea anuală a acţionarilor.

Mai multe companii americane, precum giganţii Alphabet şi Amazon.com, au anunţat la începutul anului că plănuiesc să reducă preţul acţiunilor aflate în circulaţie, facilitând astfel investiţiile sectorului de retail.

Tesla s-a bucurat de creşteri substanţiale după splitarea din august 2020. Acţiunile societăţii au fost adăugate ulterior în indicele S&P 500.  

De câţiva ani, Elon Musk se află într-un conflict cu Securities and Exchange Commission (SEC – autoritatea de reglementare a pieţei americane de capital). În 2018, instituţia l-a dat în judecată pe Musk, după ce miliardarul a scris pe Twitter că va transforma Tesla în companie privată. O instanţă de judecată din SUA a decis săptămâna trecută că Musk şi Tesla vor distribui 40 de milioane de dolari acţionarilor afectaţi de respectivul tweet.

Elon Musk este cel mai bogat om din lume, deţinând o avere de 256 de miliarde de dolari, cu 66 de miliarde peste ocupantul locului doi, Jeff Bezos, conform Bloomberg Billionaires Index. Averea netă a lui Musk a scăzut cu 14,3 miliarde de dolari în 2022.

Fără a lua în calcul dinamica de astăzi din premarket, acţiunile Tesla s-au depreciat cu 15,8% de la începutul anului.