Lucian Bode, ministrul de Interne: România este prima ţară care a semnat un plan de sprijin cu Agenţia pentru Azil a UE, care va ajuta ţara noastră la gestionarea fluxului de refugiaţi

Ziarul Financiar 28.03.2022

România este primul stat membru al UE care a semnat planul operaţional de sprijin cu Agenţia pentru Azil a Uniunii, care va ajuta ţara noastră la gestionarea fluxului de refugiaţi, a anunţat ministrul de Interne Lucian Bode.

Ministerul de Interne Lucian Bode a participat luni la Bruxelles la reuniunea Consiliului extraordinar Justiţie şi Afaceri Interne, organizat de Preşedinţia franceză a Consiliului Uniunii Europene.

În cadrul discuţiilor, ministrul român a spus că România a devenit o importantă bază logistică pentru o mare parte din ajutorul umanitar internaţional adresat Ucrainei. Acesta a făcut apel către toţi partenerii europeni să continue să sprijine Ucraina şi cetăţenii ucraineni.

Ministrul de Interne a semnat împreună cu directorul executiv al Agenţiei pentru Azil a Uniunii Europene, Nina Gregori, planul operaţional de sprijin pentru România.

„Este vorba de un document important care vizează sprijinirea concretă a autorităţilor române în gestionarea fluxului de refugiaţi proveniţi din Ucraina, România devenind primul stat membru care a semnat un astfel de document. Avem nevoie de sprijinul Agenţiei pentru Azil a Uniunii Europene, deoarece conflictul din Ucraina a determinat în ultima perioadă un aflux masiv de persoane strămutate, ceea ce a generat provocări pe măsură pentru autorităţile române, mai ales pentru care gestionează problematica azilului la nivel naţional”, susţine Lucian Bode.

Ministrul a avut o întrevedere bilaterală şi cu Ylva Johansson, comisar european pentru afaceri interne, cu care a discutat despre cele mai recente evoluţii şi despre măsurile de coordonare necesare la nivel european în privinţa gestionării refugiaţilor din Ucraina.