INTERVIU. François Bloch, CEO al BRD-SocGen, despre efectele războiului de la graniţă: România este expusă doar marginal la conflictul din Ucraina. Băncile trebuie să rămână atente şi pregătite să se adapteze la evoluţiile neaşteptate ale pieţelor în noul context

Autor: Claudia Medrega 29.03.2022

♦ Războiul şi efectele sale colaterale creează o presiune suplimentară şi contribuie la o inflaţie ridicată ♦ Ratele dobânzilor vor urma tendinţa inflaţiei ♦ Nivelul de incertitudine are o influenţă negativă asupra încrederii. Iar, în combinaţie cu inflaţia în creştere, poate duce la scăderea cererii de credite pe termen scurt. Dar, fundamentele economice rămân solide, susţinând creditarea, spune şeful BRD.

Băncile va trebui să mo­ni­to­ri­zeze înde­aproa­pe ris­cu­rile, să fie mai flexi­bile ca nici­oda­tă şi pregătite să se adap­te­ze imediat la evolu­ţia pie­ţe­lor, în contextul efectelor tensiu­ni­lor geo­politice de la graniţă după ce Rusia a in­va­dat militar Ucraina, reiese din decla­ra­ţiile lui François Bloch, CEO al BRD-SocGen.

„Toate băncile trebuie să rămână în continuare foarte atente şi pre­gătite să se adapteze la evoluţiile neaşteptate ale pie­ţelor în noul context. Nu pot fi ex­clu­se schimbări de planuri/strategii, dar lucrul pe care toată lumea ar trebui să-l aibă în ve­­dere este că băncile vor acţiona în­tot­dea­­una în interesul clienţilor lor“, a de­cla­rat şeful BRD într-un interviu acordat ZF.

Referindu-se la situaţia sistemului ban­­car din România, Bloch apre­cia­ză că nu există temeri deosebite, de­oare­ce sis­temul bancar românesc este solid, bine ca­pitalizat şi bine supravegheat de Banca Naţională şi nu este expus la Rusia sau Ucraina.