Preţul gazului importat a explodat cu o lună înainte de război. Achiziţiile s-au făcut la aproape 750 dolari/mia de metri cubi. Cu o volatilitate pe pieţele externe imposibil de gestionat, factorul cheie pentru România în această furtună va fi evoluţia producţiei interne de gaze naturale

Autor: Roxana Petrescu 29.03.2022

♦ Prima lună a anului a adus un record istoric în ceea ce priveşte preţul de import al gazului: 747 de dolari pe mia de metri cubi, cu 68% mai mult decât în decembrie 2021.

Pentru anul acesta, potrivit bugetului publicat recent, OMV Petrom, a anunţat că producţia de gaze a companiei va scădea cu 10,2%, până la un nivel de 3,3 miliarde de metri cubi faţă de nivelul de 3,7 miliarde de metri cubi din 2021.

Anunţul vine după ce şi anul trecut compania a pierdut 12% din producţia de gaz natural, această evoluţie având un impact direct asupra creşterii importurilor în contextul revenirii cererii.

„Conform estimărilor noastre, consu­mul naţional de gaze naturale a crescut uşor cu aproximativ 2% în 2021 faţă de 2020, creşterea fiind datorată mai ales unei ierni reci şi lungi la începutul anului. În ceea ce priveşte sursele, consumul naţional a fost acoperit de o producţie internă mai scăzută şi de importuri de gaze naturale mai mari comparativ cu anul precedent“, se arată în raportul anual pentru 2021 publicat recent de OMV Petrom.