Negocieril iau din nou startul: Delegaţiile rusă şi ucraineană au ajuns în Turcia

Autor: Laura Buciu 29.03.2022

Marţi au loc primele discuţii faţă în faţă dintre delegaţia Rusiei şi cea a Ucrainei, în Turcia, după două săptămâni. Ruşii au aterizat la Istanbul luni seara, iar delegaţia ucraineană ceva mai târziu.

Liderul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avut o convorbire telefonică cu o zi mai devreme cu omologul său rus. El a încercat să îşi poziţioneze ţara ca mediator cheie şi, în cadrul convorbirii, a îndemnat Kremlinul să accepte o încetare a focului.

Speranţele nu sunt mari, scrie BBC.

Discuţiile au loc între consilieri prezidenţiali ruşi şi ucraineni. Întâlnirea nu este una la nivelul miniştrilor de externe, care s-au întâlnit în Turcia pentru negocieri de pace care au eşuat la începutul acestei luni. Ele vor continua acolo unde s-au oprit convorbirile în format video, aproape zilnice.

Preşedintele Ucrainei a declarat că este dispus să ia în considerare neutralitatea (ceea ce înseamnă că Ucraina nu s-ar alia militar cu alte ţări), dar nu înainte de un referendum sau de retragerea trupelor ruseşti.

Acest lucru creează încă o prăpastie între poziţia sa şi cererile Rusiei. Chiar şi speranţele pentru noi coridoare umanitare par slabe, după ce Ucraina a decis să nu le pună în aplicare din cauza temerilor legate de atacurile forţelor ruseşti.