Brikston, producător de cărămidă şi ţiglă ceramică deţinut de grupul austriac Leier, a revenit marţi la tranzacţionare pe piaţa AeRO a BVB. Compania are o capitalizare anticipată de 391 mil. euro

Autor: Cristina Bellu 29.03.2022

Brikston Construction Solutions, unul dintre cei mai mari producători de blocuri ceramice şi cărămida de la nivel naţional şi singurul producător de ţiglă ceramică la nivel naţional, a revenit marţi la tranzacţionare pe piaţa AeRO, segmentul de acţiuni al Sistemului Multilateral de Tranzacţionare, sub simbolul bursier BKS.

„Brikston vine la Bursa după o perioadă lungă de consolidare internă. Deschiderea societăţii către Bursă va conduce la o maturizare a managementului societăţii, la facilitarea extinderii rapide prin folosirea mecanismelor pieţei de capital şi, nu în ultimul rând, la o mai bună vizibilitate”, spune Thomas Ebner, CEO Brikston Construction Solutions.

Acţiunile companiei au fost anterior tranzacţionate pe piaţa Rasdaq, din 1997 până în 2015, sub simbolul bursier CERE.

Capitalizarea anticipată a companiei, conform Memorandumului de listare, este de 391,4 milioane de lei. Listarea acţiunilor a fost realizată cu sprijinul Estinvest.

„Brikston a performat peste aşteptări, iar în anul 2021 profitul din exploatare a depăşit bugetul aprobat. Societatea a fost afectată de creşteri neaşteptate ale preţurilor la utilităţi, impact ce a fost diminuat prin măsurile de modernizare întreprinse permanent de societate. În prezent, situaţia politica regională este imprevizibilă, însă societatea noastră, inclusiv prin această listare, se poziţionează perfect pentru următoarea creştere a pieţei pe care activăm”, explică Adrian Mînzat, Manager General, Brikston Construction Solutions.

Brikston Construction Solutions are două puncte de producţie, la Iaşi şi Sighişoara, şi face parte din Grupul Leier, activ în Austria, Ungaria, Polonia, Slovacia, România, Croaţia şi Ucraina în domeniul producţiei de materiale pentru construcţii, comercializării şi service-ul autovehiculelor premium, în cel imobiliar, al confecţiilor metalice şi ingineriei mecanice.

Potrivit companiei, Brikston a încheiat 2021 cu  afaceri de 259,1 milioane de lei, în creştere cu 121% faţă de anul precedent, în timp ce profitul operaţional a atins 73,2 milioane de lei, mai mare cu 78% faţă de 2020. 

Produsele Brikston sunt vândute preponderent pe piaţa internă: în 2021, produsele exportate au reprezentat 4,19% din totalul cifrei de afaceri. Piaţa principală pentru export este cea din Republica Moldova. Conform estimărilor interne, compania deţine o cotă de piaţă în România de 20%.

Compania are un capital social de 16.022.482 lei, divizat în 160.244.827 de acţiuni, cu o valoare nominală de 0,1 lei.

Cel mai mare acţionar al companiei este Leier Rom SRL (97,93%), societate deţinută la rândul ei în proporţie de 75% de Leier Holding GMBH. Grupul austriac Leier a achiziţionat Brikston în 2018 şi Siceram în 2020.