De la aproape zero la peste 5% într-un deceniu. Cum a evoluat ponderea electricelor în parcul de vehicule de pe străzile României. La începutul acestui an, în România erau înmatriculate 12.883 de vehicule electrice

Autor: Alina-Elena Vasiliu 30.03.2022

De la mai puţin de 0,1% în 2010, ponderea vehiculelor electrice în totalul vehiculelor care circulă pe drumurile din România a crescut, în aproximativ un deceniu, la peste 5%, potrivit datelor disponibile pe platforma Tempo a Institutului Naţional de Statistică.

Avansul cel mai evident se vede din 2016 încoace, când vehiculele cu motor electric au devenit tot mai numeroase, odată cu accelerarea procesului de trecere către o economie tot mai sustenabilă. Iar creşterea pare să continue din ce în ce mai rapid, conform statisticilor.

Numărul de înmatriculări de maşini electrice a crescut în 2021 pe plan local cu 118%, la un total de 6.831 vehicule, decembrie fiind cea mai bună lună, cu 2.099 de noi înmatriculări, arată o analiză realizată de Lektri, unul dintre cei mai importanţi jucători în domeniul mobilităţii electrice din România.