Agrivoltaic sau care este noul concept care ar putea stimula investiţiile în verde? NNDKP: Folosirea duală a terenurilor poate reduce costul regenerabilelor

Autor: Roxana Petrescu 30.03.2022

♦ Accesul la terenuri şi scoaterea acestora din circuitul agricol pentru a putea fi utilizate pentru proiecte de energie reprezintă elemente suplimentare de cost pentru cei care vor să investească în energia solară, dar există voci care susţin că agricultura şi energia solară pot coexista pe aceleaşi suprafeţe ♦ Conceptul nu este însă scutit de controverse, accesul la lumină fiind esenţial atât pentru profitabilitatea proiectelor solare, cât şi pentru agricultură.

„Nu este deloc o experienţă rapidă sau plăcută adunarea terenurilor pen­tru dez­voltarea unor parcuri de regene­rabile. Legislaţia nu ne ajută, deşi sun­tem în plin proces de im­ple­men­tare a Green Deal. Noi avem o legis­la­ţie ne­cla­ră şi con­tra­dic­torie pri­vind te­re­nu­rile“, a spus Ruxan­dra Bo­loga, par­te­ner la NNDKP, una din­tre cele mai mari ca­se de avo­ca­tu­ră din România, în ca­drul ZF Power Summit (22-24 februarie).

Dificultatea majoră este faptul că prin legislaţie trebuie adresate două subiec­te la fel de importante: secu­ritatea alimentară şi securitatea ener­ge­tică a României. Însă potrivit Ru­xandrei Bologa, la nivel internaţional este analizat un nou concept, agri­voltaic, care, cel puţin teoretic, ar putea rezolva, măcar parţial, această problemă.