Acţiunile europene cresc puternic datorită negocierilor dintre Kiev şi Moscova. Indicele BET al bursei de la Bucureşti, plus 2,5%

Autor: Eduard Ivanovici 30.03.2022

Indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti creştea ieri, la ora 16:00, cu 2,5%, în linie cu marile burse din vestul Europei, evoluţiile venind pe fondul discuţiilor purtate între delegaţiile din Rusia şi Ucraina.

BETAeRO, care începuse şedinţa de ieri în teritorii negative, înregistra o creştere de 1%. În urma negocierilor de marţi, de la Istanbul, Ministerul Apărării din Rusia a declarat că forţele ruseşti îşi vor reduce drastic activitatea din jurul Kievului şi Cernihivului, într-un efort de „sporire a încrederii reciproce în vederea viitoarelor discuţii de pace”.

Cu avansul de ieri, de la ora menţionată anterior, BET se afla pe minus cu 2,3% de la începutul anului, conform datelor BVB, în condiţiile în care indicele a suferit declinuri considerabile din cauza războiului de la graniţa de nord a României. Indicii burselor din Germania, Franţa, Spania şi Italia creşteau cu 2,9% până la 3,4%. La Londra, FTSE 100 se aprecia cu 1,2%, iar indicele paneuropean Stoxx urca cu 2%, arată datele MarketWatch. Luni, oficialii ucraineni au anunţat că nu vor deschide niciun coridor umanitar pentru a permite evacuarea civililor, ţinând cont de o serie de informaţii conform cărora forţele ruseşti ar plănui un atac asupra rutelor de evacuare, scrie CNBC.

În vreme ce pieţele de obligaţiuni sunt extrem de febrile, iar acţiunile din toată lumea continuă să înregistreze creşteri în ciuda întrebărilor legate de conflictul ruso-ucrainean, pare să fie în joc o abordare de tip TINA (there is no alternative/nu există nicio alternativă), sugerează James Athey, senior investment manager al companiei de investiţii Abrdn. „Factorul psihologic nu poate fi subestimat. De cel puţin un deceniu, investitorii au fost recompensaţi de fiecare dată când au cumpărat pe fondul scăderilor (buy the dip – n.r.), iar răspunsul pavlovian este dificil de combătut din nou”, adaugă Athey. În Statele Unite, Dow Jones, S&P 500 şi Nasdaq creşteau cu 0,8% până la 1,2% în premarket, cu o jumătate de oră înaintea şedinţei propriu-zise de pe Wall Street.