Se întoarce „consolidarea fiscală“: bugetarii, cu excepţia profesorilor şi a medicilor, nu pot spera în acest an la majorări salariale

Autor: Răzvan Botea 31.03.2022

S-au dus vremurile în care bugetarii primeau majorări salariale cu două cifre Cei şapte ani ai „vacilor grase“ s-au dus şi vin cei, nimeni nu ştie câţi, ai „vacilor slabe“. Inflaţia de 8-10% le va eroda bugetarilor, ca tuturor celorlalţi, veniturile în creştere de care s-au bucurat în anii din urmă.

Anul 2022 este greu pentru bugetari, în condiţiile în care nu sunt programate creşteri de venituri, iar inflaţia se apropie de două cifre şi scade serios venitul real. Fără plafonarea preţurilor la energie, inflaţia ar fi ajuns la 11% în aprilie. În acelaşi timp, bugetul ar suporta foarte greu o creştere a cheltuielilor cu salariile bugetarilor, în contextul în care se pregăteşte să acomodeze cheltuielile suplimentare legate de războiul din Ucraina – ajutor pentru refugiaţi şi pentru companiile din România afectate de război -, dar şi cheltuielile cu ajutorul de guvern pentru facturile la energie.