Preţul sancţiunilor: FMI avertizează că măsurile luate împotriva Rusiei pot afecta dominaţia dolarului

Autor: Dorin Oancea 31.03.2022

Sancţiunile financiare impuse Rusiei ameninţă să dilueze treptat dominaţia dolarului american şi ar putea duce la o mai mare fragmentare a sistemului monetar internaţional, a declarat Gita Gopinath, director general adjunct al FMI, pentru Financial Times.

Rusia a fost lovită de o multitudine de sancţiuni din partea Statelor Unite şi a aliaţilor săi pentru invazia din Ucraina de la sfârşitul lunii februarie. Rusia a numit invazia o "operaţiune specială" pentru a-şi dezarma vecinul.

"Dolarul ar rămâne principala monedă globală chiar şi în acest peisaj, dar fragmentarea la un nivel mai mic este cu siguranţă destul de posibilă", a declarat Gopinath într-un interviu acordat ziarului, adăugând că unele ţări renegociază deja moneda în care sunt plătite pentru comerţ.

Ea a spus că războiul va stimula, de asemenea, adoptarea finanţelor digitale, de la criptomonede la stablecoins şi monede digitale ale băncilor centrale.

FMI nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

Gopinath a declarat pentru FT că utilizarea mai mare a altor monede în comerţul global va duce la o diversificare suplimentară a activelor de rezervă deţinute de băncile centrale naţionale.

Anterior, ea a declarat că sancţiunile împotriva Rusiei nu prefigurează dispariţia dolarului ca monedă de rezervă şi că războiul din Ucraina va încetini creşterea economică globală, dar nu va provoca o recesiune globală.