Acţiunile UiPath se prăbuşesc pe Bursa de la New York după rezultatele financiare destul de proaste anunţate miercuri seară: la deschiderea pieţei, acţiunile UiPath au un minus de 24%, coborând la 22 de dolari. Acum un an, o acţiune era cotată la 90 de dolari. Faţă de 2021, Daniel Dines a pierdut 7 mld. de dolari

Autori: Robert Manea , Liviu Popescu 31.03.2022

Acţiunile UiPath au deschis într-o scădere accelerată la Bursa de la New York după ce, miercuri seară, compania a raportat rezultate financiare care nu au fost privite cu ochi buni de către analişti.

Pentru întreg anul fiscal 2022, care se încheie la 31 ianuarie 2022, UiPath a avut venituri de 892 mil. dolari, faţă de 607,6 mil. dolari în anul fiscal 2021 şi pierderi nete de 526 mil. dolari faţă de 92 mil. dolari în perioada anterioară, conform datelor companiei.

Joi, o acţiune UiPath a deschis la 22 de dolari, minus 24%.

Acum un an o acţiune valora 90 de dolari.

Pentru primul trimestru al noului an fiscal, UiPath a declarat că se aşteaptă la venituri cuprinse între 223 şi 225 de milioane de dolari, sub aşteptările analiştilor de 247 de milioane de dolari.

Compania a precizat că deserveşte clienţi din peste 115 ţări, inclusiv ţări din Europa de Est şi Rusia, şi că a fost "prudent în acest moment să luăm în considerare atât expunerea noastră europeană, cât şi tranziţia către leadership-ul pieţei în perspectivele financiare".

Daniel Dines, co-fondator şi CEO, a menţionat că situaţia din Europa are impact asupra activităţii UiPath. "Vă pot spune direct că acest război are un impact profund asupra sentimentului de securitate fizică şi economică pe continent şi în Marea Britanie. De asemenea, începem să auzim clienţii din SUA exprimându-şi îngrijorarea atât în ceea ce priveşte continuarea situaţiei de incertitudine politică, cât şi în ceea ce priveşte creşterea ratelor dobânzilor. În momentul în care începem anul fiscal, credem că este prudent să facem estimări presupunând că incertitudinea pe care o vedem în primul trimestru va continua."

Potrivit analistului Bogdan Maioreanu de la eToro, UiPath şi-a văzut acţiunile scăzând după ce compania a anunţat pentru anul fiscal 2023 previziuni de business mai slabe decât aşteptările analiştilor. “O parte din impactul asupra afacerilor companiei este atribuit conflictului din Ucraina. Pe de altă parte, UiPath spune că îşi consolidează în continuare avansul faţă de competitorii săi”.

UiPath este cel mai valoros start-up de tehnologie pornit din România, fondator fiind Daniel Dines, un absolvent de matematică la Bucureşti care la începutul aniilor 2000 a lucrat pentru Microsoft la sediul central din Seattle.

UiPath a pornit ca o speranţă când s-a listat acum un an la Bursa de la New York, dar treptat rezultatele au fost slabe faţă de aşteptările analiştilor.

Compania valorează acum 11 miliarde de dolari, după ce acum un an ajunsese la o capitalizare de 45 miliarde de dolari.

Daniel Dines este cel mai mare acţionar cu o deţinere de 20%. De la 9 miliarde de dolari acum un an, el a ajuns la 2 miliarde de dolari.