Fondul Proprietatea susţine că o listare duală a Hidroelectrica este “puternic recomandată” şi oferă zece motive pentru acest lucru. Fondul spune că pentru vânzarea de succes prin Bursă a 15%, asumată prin PNRR şi estimată la 10 mld. lei, cererea investitorilor ar trebui să fie de 31 mld. lei

Autor: Liviu Popescu 31.03.2022

Fondul Proprietatea (FP), acţionar care va vinde pe Bursă o parte din Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, într-o ofertă de aproximativ 2 miliarde de euro, spune că deşi susţine pe deplin listarea la Bursa de la Bucureşti ca piaţa principală, o listare duală, pentru o companie de talia Hidroelectrica, este “puternic recomandată”.

“Acum suntem în măsură să accelerăm pregătirile şi să începem, în următoarele săptămâni, selecţia consorţiului de bănci de investiţii şi de consultanţi care vor sprijini eforturile de listare. Credem cu tărie că performanţa Hidroelectrica din ultimul deceniu, de la insolvenţă la profituri record, şi perspectivele favorabile pentru viitor se vor reflecta într-o evaluare atractivă a companiei. În funcţie de condiţiile de piaţă existente la momentul respectiv, obiectivul nostru este de a realiza listarea Hidroelectrica până în trimestrul al patrulea al anului 2022”, spune Călin Meteş,Deputy CEO Franklin Templeton Bucureşti şi Deputy Portfolio Manager al Fondului Proprietatea.

Fondul spune că, în calitate de acţionar vânzător, ar trebui urmărită o listare duală, atât la Bursa de Valori Bucureşti, ca piaţă principală, cât şi pe o piaţă secundară internaţională adecvată, cum ar fi Bursa de Valori de la Londra (London Stock Exchange), având în vedere legăturile existente ale diverselor companii româneşti listate pe această piaţă.

“O listare duală va contribui la asigurarea faptului că listarea va fi accesibilă pentru un grup cât mai larg de investitori şi va crea un mediu în care adevărata valoare de piaţă a Hidroelectrica va fi pe deplin realizată. Listarea duală are potenţialul de a consolida statutul Hidroelectrica drept cea mai valoroasă companie românească, publică sau privată. Consorţiul care va fi contractat în cadrul procesului de listare ne va consilia inclusiv în ceea ce priveşte oportunitatea şi alegerea pieţei adecvate pentru listarea secundară, însă ne aşteptăm ca opiniile noastre să fie confirmate”.

Ministrul Energiei Virgil Popescu spunea la ZF Power Summit că statul român va susţine listarea Hidroelectrica doar la Bucureşti. Recent şi preşedintele ASF Nicu Marcu spunea, cu referire la perla energiei româneşti, că ar trebui să dispară din vocabularul public expresia “listare duală” pentru companiile româneşti.

”Deşi Fondul susţine pe deplin listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti ca piaţă principală,  am dori, de asemenea, să subliniem motivele cheie pentru care o listare duală este puternic recomandată”.

 

Mai jos motivele pentru care FP vorbeşte de o listare duală:

·         Cu o dimensiune a tranzacţiei aşteptată să ajungă la o valoare potenţială de peste 2,3 miliarde USD sau 10,4 miliarde RON (pentru o participaţie de 15%), se estimează că Hidroelectrica va fi cea mai mare ofertă publică iniţială şi listare ("IPO") din istoria unei companii româneşti, depăşind de câteva ori valoarea IPO-ului Electrica (604 milioane USD, dublu listat la BVB şi LSE) şi de peste 10 ori valoarea celui mai mare IPO realizat exclusiv la BVB (DIGI Communications – 204 milioane USD). Chiar şi conform standardelor europene şi internaţionale, oferta şi listarea Hidroelectrica este considerată o tranzacţie de dimensiuni foarte mari.

 

·         Conform feedback-ului preliminar primit de la bănci, bazat pe experienţa IPO-urilor anterioare, pentru companii de dimensiunea şi cu profilul Hidroelectrica, pentru a realiza o listare de succes care să valorizeze corect compania şi să susţină evoluţia preţului acţiunilor post-listare, valoarea cumulată a ordinelor plasate de investitori ar trebui să fie de cel puţin 2-3 ori mai mare decât dimensiunea listării efective – ceea ce înseamnă generarea unei cereri brute de peste 6,9 miliarde USD (31,2 miliarde RON).

 

·         Listarea duală a Hidroelectrica este esenţială pentru a obţine listarea a 15% din acţiuni. În absenţa unei listări duale, principalul risc este acela că dimensiunea tranzacţiei ar trebui redusă, ceea ce ar genera un impact negativ asupra valorii companiei şi asupra evoluţiei ulterioare a preţului acţiunilor după listare.

 

·         În calitate de acţionar vânzător, Fondul intenţionează să se asigure că cel puţin 50% dintre acţiuni vor fi alocate investitorilor de la BVB. 

·         Principalii beneficiari ai unei evaluări mai mari a Hidroelectrica, realizată prin listarea duală vor fi Guvernul României, în calitate de acţionar majoritar al companiei, acţionarii Fondului Proprietatea, inclusiv cei 8.000 de acţionari individuali români ai Fondului, precum şi fondurile de pensii din România, care au peste 8 milioane de contribuabili. De asemenea, o listare duală ar atrage mai multe companii private să se listeze la BVB şi va duce cel mai probabil la creşterea evaluărilor pentru celelalte companii importante listate deja la BVB.

 

·         O listare duală de succes va ajuta Guvernul României să îndeplinească cerinţa prevăzută în Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare ("PNRR"), şi anume listarea unei participaţii de cel puţin 15% din Hidroelectrica până la 30 iunie 2023.

 

·         Listarea duală va sprijini, în mod cert, tranziţia aflată în curs de desfăşurare către statutul de piaţă emergentă a BVB; aşa cum s-a dovedit în cazul listărilor duale ale Romgaz, Electrica şi Fondul Proprietatea, lichiditatea se transferă în timp către piaţa principală, care, ca urmare a structurii propuse de Fondul Proprietatea pentru acest IPO, va fi BVB.

 

·         Listarea duală va aduce Hidroelectrica în atenţia unui număr mare de bănci de investiţii internaţionale care îi vor urmări evoluţia financiară prin intermediul activităţii de cercetare în investiţii şi analiză financiară, în timpul şi după listare. Aceste rapoarte de analiză vor contribui la o mai bună înţelegere a evoluţiei companiei şi, pe cale de consecinta, a pieţei de capital din România, ceea ce va duce la o creştere a încrederii şi a evaluării. Se estimează că Hidroelectrica va fi cea mai mare companie de la BVB şi unul dintre cei mai mari producători de energie electrică listaţi pe oricare dintre bursele europene, fiind astfel foarte vizibilă.

 

·         Un eveniment unic al pieţei de capital în domeniul energiei regenerabile din Europa, IPO-ul Hidroelectrica ar putea genera interes din partea unor categorii foarte largi de investitori, dincolo de investitorii care sunt în mod natural interesaţi de România sau de regiune, şi ar aduce o acoperire mediatică internaţională extinsă atât pentru Hidroelectrica, cât şi pentru România, prin intermediul presei globale.

 

·         În cele din urmă, listarea duală a Hidroelectrica ar trebui privită atât ca o decizie tehnică pentru a asigura succesul listării şi pentru a minimiza riscurile aferente, fiind o oportunitate de a atrage noi investitori în companiile româneşti, cât şi ca un angajament puternic privind deschiderea mediului de afaceri românesc către investiţii internaţionale.

 

“Vedem listarea duală a Hidroelectrica ca fiind punctul culminant al tuturor eforturilor noastre de până acum şi o oportunitate de a plasa România pe radarul global al tuturor investitorilor instituţionali, iar admiterea la tranzacţionare pe o piaţă secundară internaţională adecvată va fi o dovadă suplimentară a faptului că Hidroelectrica aderă la cele mai stricte standarde internaţionale de guvernanţă corporativă”, spune Marius Dan, Director General Adjunct Franklin Templeton Bucureşti.

Fondul spune că „îşi exprimă încrederea că Ministerul Energiei, în calitate de acţionar majoritar al Hidroelectrica, va analiza în continuare recomandarea Fondului pentru o listare duală a Hidroelectrica. Considerăm că o decizie privind locul de listare secundară ar trebui luată într-o adunare ulterioară a acţionarilor Hidroelectrica, pe baza recomandării venite din partea consorţiului de bănci de investiţii şi din partea consultanţilor care vor asista în acest proces”.