Sondaj IRES: Războiul din Ucraina a modificat ierarhia îngrijorărilor românilor. Oamenii se tem mai mult de război decât de COVID-19

Ziarul Financiar 01.04.2022

Războiul de la graniţele României a schimbat ierarhia fricilor românilor, potrivit unui sondaj al IRES (companie de sondare a opiniei publice fondată de Vasile Dîncu, ideolog al PSD şi actual ministru al apărării).

Potrivit sursei citate, şase din zece români se tem că România ar putea fi invadată însă 72% din repondenţii la sondaj (deşi unii dintre ei se tem) nu cred că pe teritoriul României va avea loc un război. În aceeaşi vreme, 72% dintre repondenţii la sondaj (sondaj efectuat telefonic pe un eşantion de 1.051 de persoane) cred că NATO are capacitatea de a sprijini ţările din regiune, în caz de extindere a conflictului dincolo de Ucraina.

„Războiul din Ucraina a devenit una dintre principalele teme de interes pentru români şi a modificat ierarhia îngrijorărilor lor; războiul din imediata proximitate a României a făcut ca locul îngrijorărilor constante şi ridicate privind starea de sănătate cauzate, în ultimii doi ani, în principal de pandemia de COVID-19, să fie luat de frica faţă de război, iar informaţii asociate cu evenimentele din Ucraina au creat panică, generând comportamente de masă printre români“, este concluzia sondajului citat.

 

Aproape 8 din 10 români au declarat că urmăresc ce se întâmplă în Ucraina

Dacă în anul 2021, principalele îngrijorări ale românilor erau legate de bunăstare şi de starea de sănătate, odată cu începerea războiului în imediata proximitate a României şi mediatizarea intensă a evenimentelor din Ucraina, îngrijorările legate de starea de sănătate au cedat locul fricii faţă de război.

„Dar pentru că războiul este unul potenţial, la acest moment, pentru România, iar creşterea preţurilor accentuată de la începutul acestui an este e una reală, preţurile rămân cea dintâi grijă a românilor şi este într-o continuă creştere“, arată autorii sondajului.

Opinia aproape unanimă a românilor este că prioritatea zero în acest moment este sprijinirea refugiaţilor ucraineni. Aproape 4 din 10 români au spus – potrivit IRES – că ar trebui să trimitem armament în Ucraina, iar 1 din 5 că ar trebui să intervenim militar în sprijinul Ucrainei.