ZF Live. Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică: Botoşani, Braşov şi Teleorman, cea mai mare rată la autorecenzare. Avem 150.000 de chestionare completate pe zi la nivel naţional

Autor: Mirabela Tiron 01.04.2022

Cine ce autorecenzează  primeşte o zi liberă Oamenii să declare unde locuiesc, statistica nu este interesată dacă persoana are sau nu consemnată adresa pe un act Dacă o persoană pleacă din ţară până la 12 luni atunci este inclusă în populaţia rezidentă şi trebuie să completeze chestionarul.

Judeţele Botoşani, Braşov şi Teleorman sunt judeţele cu cea mai mare rată de auto­recenzare până în prezent, în timp ce în Mehedinţi (6,5%),  Tulcea (7,5%) şi Giurgiu (7,4%) se înregistrează cele mai mici rate.

„Recensământul este o acţiune importantă pentru fiecare colecti­vitate locală, în funcţie de aceste date se definesc politici economice, alo­caţiile bugetare de la nivel naţional, parti­ciparea fiecăruia este foarte im­portantă“, a declarat Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică, la ZF Live.

El a mai precizat s-au atins 2 mi­lioane de chestionare validate pe platformă, ceea ce este un lucru foarte bun. „După primele 17 zile de auto­recenzare suntem în grafic, sunt di­ferenţe mari între judeţe, din punctul de vedere al raportului de chestionare şi al populaţiei. Pe 14 martie a început autorecenzarea. Este posibil să atingem 8-8,2 milioane de chestionare completate. În ultimele zile s-a stabilizat la 150.000 de chestionare pe zi la nivel naţional. Rata de parti­cipare este mai mică sâmbătă, duminică creşte, rata este mare pe parcursul zilei, scade după 22 seara. Vârful orar  este după orele 13-14.  Dacă aveam o  medie de 150.000 de zi ar însemna 9 milioane de înregistrări în 60  de zile, o ţintă stabilită de noi.“