Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică: Fiecare locuitor să declare la recensământ unde locuieşte, indiferent că adresa este consemnată sau nu pe un act

Autor: Mirabela Tiron 01.04.2022

„Mergem pe buna credinţă, oamenii să declare unde locuiesc, statistica nu este interesată dacă are sau nu consemnată adresa pe un act. Ar trebui să avem în vedere că noi  culegem date nu doar de la persoane cu domiciliu sau reşedinţă ci şi de la persoane care stau cu acte sau fără acte. Fiecare locuitor să declare aceste date, că nu vor fi urmăriţi  dacă s-au oficializat datele acestea. Dacă este chiriaş declară caracteristicle locuinţei, ne interesează condiţiile de locuit, datele ulterioare nu vor fi prelucrate decât la nivel global, nu individual“, a spus Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică, la ZF Live.

Un cetăţean care nu este plecat mai mult de 12 luni din ţară trebuie să completeze datele la recensământ. „Recensământul este o acţiune importantă pentru fiecare colectivitate locală, în funcţie de aceste date se definesc politici economice, alocaţiile bugetare de la nivel naţional, participarea fiecăruia este foarte importantă“, a declarat Andrei. Acesta a mai precizat s-au atins 2 milioane de chestionare validate pe platformă prin autorecenzare.