Companiile de pe Wall Street continuă să îşi facă acţiunile mai accesibile. După Amazon, Apple şi Tesla, GameStop, grupul aflat la baza fenomenului „meme stocks”, anunţă că vrea să efectueze prima splitare din ultimii 15 ani. Plus 15% în premarket

Autor: Eduard Ivanovici 01.04.2022

Lanţul de magazine GameStop înregistrează o creştere de 40% pe acţiuni în ultima lună şi un plus de 15% astăzi, la 12:50, ora României, în şedinţa premarket, după ce executivii companiei au anunţat că plănuiesc să efectueze prima splitare de acţiuni din ultimii 15 ani.

Grupul din industria de gaming a anunţat că va cere autorizare din partea acţionarilor pentru a creşte numărul acţiunilor de la 300 de milioane de la un miliard, urmând astfel să realizeze o splitare sub formă de dividend. GameStop se aşteaptă, de asemenea, că decizia de a creşte numărul acţiunilor va „oferi flexibilitate pentru viitoarele nevoi corporative”, reiese dintr-un raport publicat la SEC, autoritatea de reglementare a burselor americane.

Operaţiunea se va afla pe ordinea de zi a următoarei întâlniri a acţionarilor.

Ultima astfel de operaţiune a fost efectuată în martie 2007, reprezentând singura splitare pe care a realizat-o vreodată GameStop, conform datelor Dow Jones Market, citate de MarketWatch.

Compania cu 12,7 miliarde de dolari capitalizare se alătură astfel unui grup de giganţi americani care au anunţat în ultima perioadă că îşi vor „ieftini” acţiunile, enumerând aici companii precum Alphabet (Google), Amazon.com, Tesla şi Apple.

În general, societăţile au luat decizia de a-şi splita acţiunile pentru a deveni mai atractive în rândurile investitorilor de retail.

Aflată în centrul freneziei „meme stocks”, declanşată anul trecut, GameStop afişează un plus de 9% de la începutul anului, însă fără dinamica de dinaintea şedinţei de tranzacţionare de astăzi. În ultimele 12 luni, acţiunile sunt pe minus cu 13%.