Rezervele valutare ale BNR au scăzut cu 1,73 mld. euro în martie faţă de februarie, la 40,1 mld. euro

Autor: Cristina Bellu 04.04.2022

După invazia militară a Rusiei în Ucraina din 24 februarie s-au intensificat tensiunile pe pieţele financiare internaţionale, iar monedele din regiune au intrat pe o pantă de depreciere. Dar, leul a rămas relativ stabil în faţa euro, unii analişti vorbind de posibile intervenţii ale BNR în piaţă.

Rezervele valutare la BNR au scă­zut cu 1,73 mld. euro în luna martie fa­ţă de luna februarie, până la 40,1 mld. euro, după ce în cursul lunii au in­trat în rezerva băncii centrale 2,91 mld. euro şi au ieşit 4,64 mld. euro.

Intrările de valută în valoare de 2,91 mld. euro au venit din modifica­rea rezervelor minime în valută consti­tuite de instituţiile de credit la BNR, ali­mentarea conturilor Ministerului Finan­ţelor, alimentarea contului Co­mi­siei Europene şi altele, arată datele transmise vineri de BNR. În paralel, au ieşit din rezerve 4,64 mld. euro, re­pre­zentând modificarea rezervelor mi­nime în valută constituite de institu­ţiile de credit la BNR, plăţi de rate şi do­bânzi în contul datoriei publice de­nominate în valută şi altele.