Cursa spre energie verde costă tot mai mult. Econergy: Preţul proiectelor aflate în faza de construcţie s-a dublat. Dezvoltatorii sunt depăşiţi de cererea din partea investitorilor

Autor: Roxana Petrescu 09.04.2022

♦ Exitul din zona de energie convenţională tinde să coste tot mai mult în contextul în care cererea fără precedent pentru parcuri solare este mult peste capacitatea dezvoltatorilor de a livra proiecte ♦ Iar războiul din Ucraina nu va face decât să urce şi mai mult preţul acestor proiecte, ieftinirea energiei fiind astfel un obiectiv tot mai îndepărtat.

„Provocările cele mai mari se re­feră la creşterea cererii din partea investitorilor pentru pro­iectele de energie verde şi scum­pirea panou­ri­lor solare şi a celorlalte componente din cauza difi­cu­ltăţilor legate de transport şi de pro­ble­mele din marile lanţuri de apro­vizio­nare. Aceste lu­­cruri înseamnă că preţurile vor rămâne ri­dicate pentru cel puţin 18 luni. În Europa, în general, preţul proiec­te­lor solare aflate în fa­­za de construcţie s-a dublat în ultimul an din cauza numărului in­suficient de proiecte pen­tru a satisface ce­rerea în piaţă“, spun re­pre­zentanţii gru­pului israelian Econergy, lis­tat pe bursa de la Tel-Aviv.

Econergy a de­­venit jucătorul cu unul dintre cele mai mari portofolii de energie verde în dez­vol­ta­re pe plan local. În total, cele 19 proiecte afla­te în diferite etape de dezvoltare cu­mulează o capacitate totală de 2.200 MW, unele având termen de punere în funcţiune chiar anul acesta.