CUM SĂ LOCUIEŞTI MAI BINE? Pe perete – tapet sau nu? De ce?

Autor: Alina-Elena Vasiliu 04.04.2022

În amenajarea locuinţei, pereţii pot influenţa radical atmosfera de acasă, astfel că o alegere între a pune tapet sau a lăsa pereţii interiori acoperiţi doar de vopsea trebuie făcută cu multă atenţie.

„Ca design, funcţionalitate şi cost, tapetul vine cu un număr ne­li­mi­tat de culori şi modele, posi­bi­li­tatea de a se încadra în orice stil de design in­te­rior şi de a adăuga textură în­căperii. Tapetul de calitate este însă mai scump decât vopseaua lava­bilă şi com­parabil cu cea structurată. Pe de altă parte, vopseaua, deşi vine cu un preţ mai mic, oferă posibilităţi limi­ta­te de design şi este direct dependentă de abilitatea zugravului de a o apli­ca“, spune Valentin Bratu, fonda­to­rul brandului de tapet Dream Prints. Brandul este operat de compania Papers and Walls S.R.L, deţinută integral de Valentin Bratu.

În etapa de pregătire, dacă peretele nu este pregătit corespun­ză­tor pentru montarea tapetului, există riscul ca acesta să se dezlipească ulterior. Totuşi, tapetul are capaci­tatea de a acoperi orice mici imper­fec­ţiuni ale peretului, o caracteristică ce nu se regăseşte în cazul vopselei, care lasă defectele vizibile.

„În ceea ce priveşte procesul de execuţie, tapetul are nevoie de un mon­tator profesionist cu experienţă, iar vopseaua poate fi aplicată şi de personal necalificat. Montarea ta­petului se face rapid, într-o oră-două pentru o singură cameră, în timp ce vopsitul durează mai mult şi lasă şi un miros specific ce va dăinui o perioadă după aplicarea vopselei.“

Mai departe, tapetul de calitate rezistă până la 15 ani fără să se deterioreze, însă dacă este rupt sau agăţat va trebui schimbat cu totul. Dacă însă peretele vopsit suferă o deteriorare, procesul remedierii este mai simplu. Vopseaua, pe de altă parte, este supusă decolorării şi murdăririi în timp.

 

 

 

 

Ziarul Financiar a început o serie de articole despre cum putem locui mai bine şi despre criteriile de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem cum va arăta viitorul „acasă“ n Dacă doriţi să ne împărtăşiţi idei, sugestii, noi teme de abordat în cadrul rubricii, aşteptăm mesajele dumneavoastră pe adresa alina.vasiliu@zf.ro.