Prima ştire de pe Bloomberg, cea mai mare sursă de informaţii din lume: Kievul avertizează că Rusia masează trupe în Moldova. Ministrul moldovean de Externe şi oficialii din Transnistria neagă aceste afirmaţii

Autor: Ştefan Stan 03.04.2022

Preşedintele Volodymyr Zelenskiy a declarat că trupele ruse părăsesc părţi din nordul Ucrainei. Kievul ar fi declarat că Rusia masează trupe în Moldova, pregătind o nouă ofensivă. Transnistria, o enclavă pro-rusă din Moldova, a negat aceste afirmaţii.

”Unităţile militare rămân în dislocările lor permanente, chiar şi activităţile planificate au fost reduse la minimum pentru a detensiona tensiunile şi că aproximativ 25.000 de refugiaţi ucraineni se află pe teritoriu”.

Transnistria se află la aproximativ 70 km (42 de mile) la nord-vest de oraşul Odesa, port ucrainean la Marea Neagră.

Ministerul moldovean de Externe a declarat că nu are "nicio informaţie care să confirme" afirmaţia Ministerului ucrainean al Apărării potrivit căreia trupele din Transnistria ar fi fost redistribuite pentru a pregăti eventual "ostilităţi împotriva Ucrainei". Nu a existat niciun comentariu din partea Moscovei. 

Un negociator ucrainean a declarat că el consideră că negocierile de pace sunt suficient de avansate pentru a pregăti terenul pentru discuţii între Zelenskiy şi preşedintele rus Vladimir Putin, deşi nu a existat niciun cuvânt din partea Moscovei. Ucraina a declarat că este în curs de desfăşurare curăţarea minelor în Irpin, o suburbie a Kievului care a fost scena unor lupte grele la începutul lunii martie.