Cursa pentru Ungaria: Viktor Orban proclamă o victorie "uriaşă","vizibilă de la Bruxelles"

Autor: Mihai Draghici 04.04.2022

Partidul Fidesz (dreapta), al premierului în funcţie Viktor Orban, s-a clasat pe primul loc în scrutinul parlamentar din Ungaria, cu peste 53% din voturi, liderul de la Budapesta salutând o victorie electorală "uriaşă", "vizibilă de la Bruxelles".

Alianţa Fidesz - KDNP (Partidul Popular Creştin-Democrat) a obţinut 53,16% din voturi în scrutinul parlamentar desfăşurat duminică, potrivit rezultatelor anunţate de Comisia electorală centrală de la Budapesta după numărarea a 96,63% din buletinele de vot, informează site-ul 24.hu.

Alianţa de opoziţie Uniţi pentru Ungaria, condusă de Péter Márki-Zay şi formată din partidele Coaliţia Democratică (DK), Jobbik, Partidul Verzilor (LMP), Partidul Socialist (MSZP), Mişcarea Impuls şi organizaţia Dialog pentru Ungaria, a obţinut 34,93% din voturi.

Mişcarea Patria Noastră (Mi Hazánk) a obţinut 6,23% din voturi.

"Am obţinut o victorie uriaşă, atât de mare încât este vizibilă de pe Lună şi, categoric, este vizibilă de la Bruxelles. Am protejat pacea şi securitatea Ungariei", a declarat Viktor Orban, citat de agenţia MTI.

Potrivit estimărilor, după redistribuiri, alianţa Fidesz-KDNP (Partidul Popular Creştin-Democrat) va avea 135 de mandate în Parlamentul de 199 de locuri, menţinând astfel majoritatea de două-treimi.

Liderul opoziţiei, Peter Marki-Zay, s-a declarat "uimit" şi "dezamăgit" de rezultat. "Sunt la fel de uimit ca toată lumea. Nu vreau să îmi ascund dezamăgirea şi tristeţea. Nu ne-am gândit că se va ajunge la un astfel de rezultat", a afirmat Peter Marki-Zay, subliniind că, deşi scrutinul a fost "extrem de inegal", nu îl va contesta, deoarece "a fost o cursă electorală democratică şi liberă".

Prezenţa la urne în scrutinul legislativ a fost de 69,49%.